Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

Wetterstrand kritisk – väninnan fick inte bli borgarråd


Miljöpartiets förra språkrör Maria Wetterstrand är upprörd i sin statusuppdatering på Facebook.

KRITISK. Miljöpartiet i Stockholm valde i går Daniel Helldén till nytt oppositionsborgarråd – vilket upprör tidigare språkröret Maria Wetterstrand, som kampanjat för sin väninna Emilia Hagberg.
Nu riktar Wetterstrand stenhård kritik mot sina partikamrater och kommer med en uppmaning inför nästa val.

Kampen om borgarrådsposten i Stockholms stadshus blev jämn – men när alla röster i går kväll hade räknats stod det klart att David Helldén, 46, blir den som tar över efter Per Bolund.

Partiets gruppledare i Stockholm, Emilia Hagberg, förlorade med nio röster – trots att väninnan och tidigare språkröret Maria Wetterstrand engagerat sig i hennes kampanj.

Det var en upprörd ex-partiledare som sent i går kväll kommenterade valet på sin Facebooksida:

Ett allvarligt förslag till Miljöpartiet i Stockholm inför nästa val. Låt den som toppar listan i valet vara uttalat borgarrådskandidat nr 1. Om någon kryssar sig förbi så bör den förstås ta platsen. Men gör inte så nästa gång att ni sätter upp en kompetent och duktig kvinna på förstaplatsen (efter att hon vunnit medlemsomröstningen) för att sen två gånger förbigå henne vid val till att bli partiets borgarråd. Vad tänker ni att det betyder när någon står etta på listan och sen blir personvald i 5 valkretsar? Var det bara ett slags lockbete för väljarna som man sen kan strunta i?

Det ovanliga agerandet från den tidigare partiledaren fick många av Wetterstrands partikamrater att kommentera inlägget.

Åke Askensten skriver till exempel:

Känslorna far iväg. Maria – du var ju på första plats på Sthlms riksdagslista. Upplever du dig själv som ”lockbete”. Emilia är faktiskt kvar i fullmäktige och är dessutom gruppledare.

Maria Gardfjell svarar ex-partiledaren så här:

Ett allvarligt förslag till dig Maria: Ställ upp som valberedare en period.

Yvonne Ruwaida fortsätter:

I Stockholm har det aldrig varit uttalat eller beslutat att nr 1 på listan ska vara borgarråd.
Dock tycker jag att det är logiskt att det ska vara så. Och flera kommuner gör så. Jag kom tvåa i provvalet och ställde därför inte upp som borgarråd. Men det finns inget sådant beslut i MP 08!

Peter Söderström konstaterar:

Det som hänt sedan valet är att Emilia bundit sig hårt för att gå med på exploateringen av Slussen (illa dolt under en slapp förhandling) Det ändrade åtminstone min bild av henne. Jag blev grön för att få smarta lösningar i sådana situationer, inte en slapp det-blir-väl-bra-om-man-river attityd.