Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

TV-journalisten Lars Adaktusson nominerad som KD-ledare av partistyrelseledamot


I Expressen i dag avslöjar jag att journalisten Lars Adaktusson föreslagits som ny partiordförande av en partistyrelseledamot. Valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren bekräftar.

AVSLÖJANDE. Den kände journalisten Lars Adaktusson förekommer nu på allvar i spekulationerna inom Kristdemokraterna.
I dagens pappersutgåva av Expressen avslöjar jag att han nominerats som ny partiordförande av partistyrelseledamoten Stig Claesson.
– Det stämmer, säger valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren.

Så sent som i september i år uppgav Sveriges television att flera KD-ledamöter i riksdagen ville se Lars Adaktusson som ny partiledare. Men uppgifterna dementerades från många håll och ingen trodde på dem.

I dag avslöjar jag i Expressen att ersättaren i Kristdemokraternas partistyrelse, Stig Claesson, fört samtal med valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren om just Lars Adaktusson. Så sent som den 1 november skickade han ett mejl till henne där han – på allvar – argumenterade för att Adaktusson borde få frågan av valberedningen.

Har du pratat med honom?
– Nej, jag har inte pratat med Lars Adaktusson. Men nu jobbar vi för att hitta förslag, och det här namnet är ett exempel, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Kan det bli aktuellt att ställa frågan till Lars Adaktusson?
– Jag kan inte svara på det.

Hur många distrikt är det som har föreslagit honom?
– Jag måste nog gräva i det innan jag kan svara på det. Men jag har hört det från något mer håll.  Vi har med hans namn på vägen.

Jag pratade även med Lars Adaktusson i går kväll – och han sa:
– Jag tror att jag gör klokast i att stanna utanför, men jag måste ta reda på mer vad det handlar om i så fall.
En stängd dörr, men inte igenbommad och låst.

Adaktusson fortsatte:
– Jag har haft fullt upp med att starta eget och driva frilansverksamhet.

Hur ser du på att ditt namn förs fram då – är det hedrande?
– När människor visar en förtroende så är det klart att det är hedrande. Men min utgångspunkt är att jag är journalist och jag är inte med i något parti.

Det faktum att han inte är medlem behöver dock inte utgöra något hinder, menar partistyrelseledamoten Stig Claesson i sitt mejl till valberedningen:…
”Han är inte nu partimedlem, men inget hindrar valberedningen att ställa en fråga till honom.”

Jag hörde i går morse KD-ledaren Göran Hägglund, när han medverkade hos Roger Nordin och Sofia Wistam i radioprogrammet Rix Morronzoo. Där fick han frågan om han tycker att Lars Adaktusson är ett spännande namn.
Svaret:
– Ja, absolut. Och det är en person som har följt politiken, och en person som människor i allmänhet har stort förtroende för.