Niklas Svensson

Så blev Göran Persson ”snattsministern”


Dåvarande statsministern Göran Persson fotograferades i smyg av Expressens tipsare utanför en godisbutik på Drottninggatan i Stockholm.

SNATTSMINISTERN. Telefonen ringde på Expressens redaktion vid 16-tiden på påskdagen, den 7 april 1996. Tipsaren var 30-årige Jan Torbjörnsson, elev på en fotoskola, som gått längs Drottninggatan och testat sin nya kamera.

Vid 15-tiden hade han sett den nytillträdde statsministern Göran Persson gå in i godisbutiken Karamellaffären, och genom de stora skyltfönstren hade han smygfotograferat honom i jakten på påskgodis.

Jan Tobjörnsson undrade om Expressen möjligen var intresserade av bilder på statsministern när han handlar godis. Exakt hur bilderna såg ut visste han inte riktigt, eftersom det varit mörkt när han tog dem – och det här var före digitalkamerornas tid.

Trött svarade jag att han självklart kunde åka förbi Expressens redaktion och lämna in fotorullen. Jag lovade honom gratis framkallning och en ny rulle, och självklart ersättning om vi nu skulle använda någon av bilderna.

Sent den kvällen ringde jag ner till Expressens reception och frågade om det möjligen lämnats in någon fotorulle – och det hade det. En timme senare var bilderna framkallade och jag stod vid ett ljusbord på redaktionen och tittade på negativen.

Det var inget snack. Göran Persson provsmakade godis. Eller snattade. Bilderna var fantastiska.

Men det hade fotografen Jan Tobjörnsson då ingen aning om. Han låg och sov.

På redaktionen utbröt febril aktivitet. Godisbutikens ägare Börje Vesterlund väcktes i sommarstugan mitt i natten när Expressen knackade på för att visa bilderna på Göran Persson. Vesterlund, som själv jobbade i butiken när Persson klev in, visste att han inte frågat om lov innan han provsmakade. Och därmed var saken klar.
Så blev Göran Persson snattsministern med hela svenska folket.

Artikeln i Expressen måndagen den 8 april inleddes så här:

Aja baja, Persson!
Är det inte en obetald påskkaramell vår statsminister stoppar i munnen?
Butiksägaren Börje Vesterlund:
– Egentligen är det 500 spänn i böter, men Göran är stamkund hos oss…

Fotografen Jan Torbjörnsson fick tidigt den morgonen veta vad som fanns på hans bilder – och att han just gjort sitt första scoop.
Men vad hände sen?

Jag når Jan Torbjörnsson i Linköping där han i dag arbetar som – fotograf.
– De där bilderna blev en verklig dörröppnare för mig, berättar han. Jag har jobbat som fotograf sedan dess.

Genom åren har han ett par gånger stött på Göran Persson i sin egenskap av fotograf – och det har inte direkt varit några hjärtliga möten.
– Jag ligger inte särskilt bra till där. Göran Persson är ju känd för att inte glömma ett namn, inte ett ansikte, och det kan jag intyga, säger han med ett skratt.

Fortfarande händer det att utländsk press hör av sig och vill veta mer om de där bilderna som togs en påskdag för femton år sedan. Och det händer också att han får frågor av kollegor här hemma.

Göran Persson har i många olika sammanhang förnekat att han skulle ha snattat något godis den där dagen i april 1996. Men:

En bild säger mer än tusen ord.