Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

Så avslöjades den hemliga planen


Gudrun Schyman förstod inte hur den hemliga planen kunde läcka ut. Den fanns ju bara i ett exemplar – och det hade körts i pappersförstöraren.

AVSLÖJAD. Det här är historien om hur Vänsterpartiets hemliga plan för att knäcka Socialdemokraterna kunde avslöjas – trots att den bara fanns i ett exemplar, som hade förstörts.

I slutet av april 1999 avslöjades det att dåvarande vänsterledaren Gudrun Schyman fått ett återfall i sin alkoholism på flyget hem från Rhodos. Vi journalister samlades utanför Vänsterpartiets kansli i riksdagen.

Schyman satt i möte på sitt rum och vi stod utanför.

Av en slump tittade jag ner i den stora gröna soptunnan i korridoren och såg ett pappersnystan som innehöll orden ”Vänsterpartiet 20 % i valet 2002”. Uppenbarligen var detta ett dokument som körts i pappersförstöraren, men det innehöll onekligen intressant information.

Därför stoppade jag försiktigt ned resterna av det kastade – och förstörda – pappret i jackfickan.

Tillbaka på redaktionen fick jag hjälp av Expressens dåvarande nyhetschef Leif Brännström. Vi pusslade, tejpade och trixade. Och snart var det förstörda interna dokumentet helt igen.

Resultatet blev en avslöjande artikel med rubriken: ”Vänsterns hemliga plan – Så ska Schyman stjäla Perssons väljare – Expressen har läst dokumentet”.

Dåvarande partisekreteraren Lars Ohly, nu avgående partiledare, bekräftade förbryllad innehållet i dokumentet:
– Diskussionerna har gått på precis det här sättet.

Vänsterpartiets strateger hade i punktform listat förutsättningarna för att nå 20 procent av rösterna i valet 2002. Gråsossepolitik och landsfaderlighet var två av vapnen som skulle riktas mot Göran Persson.

FOTNOT. I valet 2002 backade Vänsterpartiet kraftigt (minus 3,6 procent) och stannade på 8,3 procent.