Niklas Svensson

Så attackerade Reinfeldt partikamraten som ville rösta nej


Riksdagsledamoten Karl Sigfrid (M) läxades upp rejält av statsminister Fredrik Reinfeldt, enligt boken ”Knapptryckarkompaniet”, skriven av tidigare partikamraten och riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson.

UPPLÄXAD. Riksdagsledamoten Karl Sigfrid skrev ett mejl på morgonen den 17 juni 2008. Han förklarade då att han tänkte rösta nej till FRA-lagen i riksdagen.
Det skulle han inte ha gjort.
I boken ”Knapptryckarkompaniet” berättar nu hans dåvarande partikamrat och riksdagskollega Anne-Marie Pålsson hur han ”utsattes för kollektiv mobbning” och attackerades av Fredrik Reinfeldt – inför hela riksdagsgruppen.

Karl Sigfrid hade bestämt sig. Han skulle rösta nej, och inget kunde ändra på det.

I mejlet den 17 juni 2008 skrev han till partikamraterna:
”Jag kan förstå att det finns ett starkt missnöje med mitt agerande.
Invändningarna mot att fälla ett regeringsförslag — för förslaget faller med stor sannolikhet oberoende av mitt agreande — är fullt legitima.
Jag har fattat mitt beslut. Självklart lyssnar jag på synpunkter, men jag är inte öppen för ytterligare förhandlingar som syftar till att få mig att ändra min röst.”

Några timmar senare mötte han statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt – och ändrade sig.

Enligt dåvarande partikamraten och riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson utsattes Karl Sigfrid för ”kollektiv mobbning” – och Reinfeldt attackerade honom öppet. I sin bok ”Knapptryckarkompaniet” citerar hon Reinfeldt från riksdagsgruppens möte:

”Alla har nu godtagit regeringens förslag. Det är du – bara du – som är ensam kvar. Det är på dina axlar som regeringsmakten vilar. Det är du – bara du – som förstör för miljoner människor. Du är den svaga länken! Ska skottet mot regeringen komma inifrån? Från en av de egna? Tänk efter vad du gör!”

Efter den attacken höll gruppen andan, skriver Pålsson – och fortsätter:
”Med svag stämma tog rebellen till orda. Han fattade sig mycket kort. Jag accepterar att bli utkvittad, sa han och fick en uppskattande blick av organisationschefen. Sedan reste han sig upp och lämnade salen.”

Anne-Marie Pålsson skriver om Reinfeldts behandling av Sigfrid:
”Jag har funderat många gånger över denna likgiltighet. Varför kokade inte fler av indignation? Det som nyss utspelats var ju en maktdemonstration av sällan skådat slag och mobbning i sin mest utstuderade form, utförd av vuxna människor med det finaste förtroendeuppdrag man kan få. Hur kunde så många vara så lite berörda? Är vi så cyniska?”