Niklas Svensson

Kjell-Olof Feldt hjälpte mig avslöja Jan O Karlssons kräftskiva


Dåvarande bistånds- och migrationsministern Jan O Karlsson avslöjades av misstag – när kompisen Kjell-Olof Feldt berättade om kräftskivan.

AVSLÖJANDE. Jag satt med statsrådens representationspärmar i ett rum i regeringskansliet. Jag granskade nota för nota, kvitto för kvitto. Och plötsligt – där! – låg Jan O Karlssons ”arbetsmiddag”:
Två kilo svenska kräftor, 12 liter vin, 6 liter öl och 20 nubbar.

För att inte avslöja något för tjänstemännen på regeringskansliets förvaltningsavdelning begärde jag kopior av alla dokument som fanns i pärmen. Men det var bara ett par sidor med kostnadsutlägg som egentligen var intressanta.

De som avslöjade bistånds- och migrationsministern.

Jan O Karlsson hade låtit skattebetalarna stå för en kräftskiva i den egna lägenheten, eller våningen, på Södermalm i Stockholm – fyra dagar efter valsegern 2002. När jag tittade på gästlistan stod det klart att Karlsson bara bjudit in gamla kompisar, med respektive.

Jan O Karlsson – som då hade en månadslön på 124 000 kronor – hade låtit skattebetalarna stå för notan: 3 784 kronor och 80 öre. I redovisningen till arbetsgivaren – och skattebetalarna – konstaterade han att det rört sig om en ”arbetsmiddag”.

Jag ringde Jan O Karlssons vän – tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt, en av gästerna på kräftskivan.

Jag lät Feldt förstå att jag visste att det varit en kräftskiva hemma hos Jan O Karlsson och frågade om han kunde berätta någonting om kvällen. Eller var det möjligen en privat tillställning detta, i så fall kunde jag ju inte gärna kräva att han skulle säga något.

– Det var en privat middag! svarade Kjell-Olof Feldt då, utan att tveka.

Och i nio fall av tio hade det förmodligen varit ”rätt sak att säga” – för att slippa vidare frågor. Men inte den här gången.

Jag berättade för Feldt att Jan O Karlsson uppgivit att det rörde sig om en arbetsmiddag – och den tidigare finansministern sa:
– Arbetsmiddag? Jaha, det känner jag inte till. Jag går inte på
arbetsmiddagar längre, men jag har säkert varit hemma hos Janne och
ätit middag.
Kände du till att det var skattebetalarna som fick betala notan?
– Nej, jag hade ingen aning om vem som betalade. Det var en privat
middag.
Jag sitter med kvittona som Jan O Karlsson lämnat in. Ni drack en massa vin, ni drack nubbar och det var pilsner och god mat – hemma hos honom. Hur ser du på att allt detta lämnats in till UD som representation?
– Ja, det kan jag rimligen inte ha någon kommentar till. Det måste
du förstå.

För Jan O Karlsson blåste det snabbt upp till storm – inte bara i Expressen. Alla medier hakade på avslöjandet, och snart tvingades han kalla till presskonferens. Då hade han redan betalat tillbaka alltihop.

Den rättsliga granskningen visade, som så många gånger förr, att Jan O Karlsson inte hade gjort något fel. Och att regelverket för ”arbetsmiddagar” var – och är – ganska luddigt skrivet.

Ett par år efter avslöjandet berättade dåvarande statsministern Göran Persson att Jan O Karlsson egentligen skulle ha slutat som minister 2002 – men att han räddades kvar just på grund av uppmärksamheten kring kräftskivan. Om Karlsson hade slutat då hade det ju sett ut som om han hade fått sparken.

FOTNOT: I Expressen den 8 november 2002 berättade vi om dryckerna som serverats på Jan O Karlssons kräftskiva – och satte getingbetyg:

Så bra drack de på kalaset

1 geting
Marqués de la Mancha rött/box (3032) La Mancha, Spanien, 335 kronor/5 liter.
o Trälådan må inleda i frestelse, men där är det stopp. Vinet är
urtrist och mjäkigt med lite syrliga bärtoner – helt utan knorr.

2 getingar
Prins Oliver vitt/box (4160) Bordeaux, Frankrike, 185 kronor/3 liter.
o Äppelkäck med frisk syra. Diskret, för att inte säga neutral,
historia som går ned utan att lämna några större intryck.

4 getingar
La Chasse rött/box (2024) Western Cape, Sydafrika, 199
kronor/3liter.
o Lådan med älgen är en av Systembolagets storsäljare. Smaken kan liknas vid björnbär och har en lätt rökig karaktär med bra syror. Trevligt, mustigt höstvin.

4 getingar
Norsk Aquavit, 10 flaskor 50 ml, 209 kronor.
o Kul blandning av norska snapsar med kändis som Löitens Linie i
paketet. Flaskan med Löitens Sommer smakar dock för mycket sötaktig
vanilj för att tjäna som en rivig sup.

3 getingar
Reimersholms Svenska nubbar, 10 flaskor 50 ml, 196 kronor.
o Svenska klassiska nubbar i god blandning men där Pors med smak av kärr och Ölands med ton av kvalmig mynta ofta blir kvar till sist.