Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Svensson

INTERVJU: Här erkänner Juholt att han jobbat svart som fotograf


I Expressen i dag intervjuas Juholt – han berättar bland annat att han som fotograf på tidningen Östra Småland tog emot svart betalning för fotografier på nyfödda barn.

TALLINN. Under gårdagen följde jag och fotografen Christian Örnberg Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt på hans officiella resa i Estlands huvudstad Tallinn.
Jag gjorde flera intervjuer med honom.
Och här kan du läsa – ord för ord – vad han sa om svartjobb, Margot Wallström, avgångskrav, krismöten, opinionsläget och sin egen framtid som partiledare.

Köp Expressens papperstidning i dag för mer om hans nya erkännande!

Vi träffas första gången på svenska ambassaden i Tallinn vid 11-tiden. Då har Juholt redan hunnit med ett besök på ett miljöföretag och ett par andra programpunkter. Han har ett hektiskt schema, denna onsdag.

Juholt skämtar och är på bra humör när vi möts.

Det ska bli fyra, kanske fem, intervjuer under dagen. Och frågorna varierar. Vi pratar om hans Indienresa, som gjordes bara någon vecka efter utrikesminister Carl Bildts Indienbesök som ju jag var med på, vi diskuterar svenska investeringar i Estland, han berättar om medarbetaren som kraschade med en bil på en utlandsresa i tjänsten.

Allvarligt blir det när jag ställer frågor om svarta pengar. Då sitter vi en lounge på Tallinns flygplats och väntar på flyget hem. Klockan är strax efter 18, Juholt har hämtat en skål med jordnötter, och klarat av några viktiga telefonsamtal.

Hans tillfälliga pressekreterare Oscar Stenström, till vardags utrikespolitisk sekreterare hos Juholt, tar plats i fåtöljen bredvid. Stenström börjar banda. Och det gör jag också.

Jag ställer frågan: Har du någon gång utfört en tjänst och fått betalt svart. Juholt svarar – överraskande, efter en stunds betänketid:
– Jag har på tidningen, när jag var fotograf, sålt bilder…

Svart?
– Det var bilder till mammor, de kostade tio kronor… eller om det var fem – på förlossningarna. De sålde jag, ja, när jag var ny fotograf på Östra Småland. Det var en kort stund.

I pappersutgåvan av Expressen i dag berättar han mer om sitt svartjobb.

Under dagen har vi också pratat om en massa andra saker som rör krisen för Socialdemokraterna. I de senaste opinionsmätningarna har partiet inte fått mer än 25 procent – de sämsta opinionssiffrorna i modern tid.

Kan du sitta kvar som partiledare om opinionssiffrorna ser ut på det sättet om ett halvår?
– Ja, det är klart att jag kan göra det. Jag kommer att leda Socialdemokraterna i valet.

Du har varit partiledare i 8 månader nu, vilka är dina allvarligaste misstag?
– Mitt stora misstag är att jag inte på egen hand lyckades reda ut detta om min lägenhet med riksdagsförvaltningen. Sanningen är ju den att vi hade papperna i tre veckor på kansliet. Det är ett stort misstag.

Du ångrar ursäkten du gav på den där första presskonferensen – förklara?
– Jag skulle ha gått ner till pressträffen och sagt väldigt tydligt, har jag gjort fel ska det självklart rättas till – men jag måste först tala med riksdagsförvaltningen.

Jag var på den pressträffen – och du sa ”Jag ber om ursäkt”?
– Jag skulle naturligtvis inte ha varit på den pressträffen innan jag pratat med riksdagsförvaltningen. Sen skulle jag bara talat om att jag i dialog med riksdagsförvaltningen kommit fram till att det här ska jag göra.

Men tycker du i dag att du gjort något fel?
– Ja, absolut, det tycker jag. Jag anser att jag har gjort fel – men jag har hela tiden trott att jag har gjort rätt.

S-debattören Jonas Morian kräver din avgång – kommentar?
– Det har jag egentligen inga kommentarer till. Jag har varit medlem i Socialdemokraterna sedan 1976, vi är fler än 100 000 medlemmar. Och det är faktiskt ingen nyhet att en medlem kommer till slutsatsen att han eller hon vill ha en ny ordförande.

Finns det eller finns det inte någon uppgörelse med Vänsterpartiet och Miljöpartiet om hur ni ska hantera partiledardebatter i SVT?
– Jag har lyssnat in väldigt noga Miljöpartiets och Vänsterpartiets starka kritik mot att vi presenterades som ett gemensamt block med Sverigedemokraterna, och jag har dragit slutsatsen att så ska vi inte presenteras framöver. Det handlar inte om att styra innehållet i några tv-program.

Men finns det en uppgörelse?
– På vilket sätt vi för en dialog det håller vi oss emellan, men jag har mycket noga lyssnat in deras kritik som jag delar.

Men det är väl enkelt, du har sagt att det finns en uppgörelse – de har sagt att det finns ingen?
– Jag har lyssnat in väldigt noga…

Men det kan du väl inte ha gjort, de förnekar ju det du påstår?
– Ja, livet kanske inte alltid är svart eller vitt. Det kan vara som så att vi har lyssnat in varandra, och vi är överens om att vi inte ska presenteras så här.

Men varför är det viktigt att ta fajten med SVT?
– Därför att det här var den första partiledardebatten efter valet, och det är inte två block mot varandra.

Det har rapporterats om krismöte på S-kansliet i riksdagen – vad säger du om det?
– Jag fick ett sms om att det inte stämmer.

Har det varit för stort fokus på tjänstemännen på S-kansliet?
– Jag har väldigt duktiga anställda, en duktig stab. Däremot har vi genomfört en väldigt stor förändring. Efter valet slog vi samman Sveavägen 68 och riksdagskansliet, och många tvingades sluta.

Vad jag förstår är många oroliga för att förlora sina jobb. Kan du förstå det?
– Ja, det kan jag absolut förstå. Vi kommer att göra förstärkningar av kansliet. Det är en uppgift som jag har fått. Vi ska ha ett ännu bättre kansli.