Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Svensson

AVSLÖJANDE: Östros hemliga önskemål om nytt jobb


Thomas Östros ville bli vice riksbankschef.

AVSLÖJANDE. Ex-ministern Thomas Östros har i hemlighet förhandlat med sin partikamrat Sven-Erik Österberg om ett nytt jobb, kan jag avslöja i dag.
Så sent som för några månader sedan var Östros aktuell för jobbet som ny vice riksbankschef, uppger mina källor.
Efter tv-framträdandet i Agenda i går kväll tror nu många i partiet att han ändrat sig – och att han vill stanna kvar i politiken.

Ända sedan han fick sparken som ekonomisk-politisk talesperson har det talats om att Thomas Östros skulle lämna politiken och att han var på jakt efter ett nytt jobb.

Mina källor har sagt att Anders Borg, som känner Östros sedan ungdomsåren vid Uppsala universitet, varit beredd att hjälpa honom till ett nytt jobb.

Det har spekulerats kring att han skulle bli generaldirektör, eller möjligen landshövding.

I dag står det klart att han tidigare haft siktet inställt på riksbanken. Östros ville så sent som för några månader sedan bli vice riksbankschef – en tjänst som utses av riksbanksfullmäktig, uppger mina källor.

Vice ordförande i riksbanksfullmäktige är Socialdemokraternas tidigare gruppledare Sven-Erik Österberg, som Östros ska ha diskuterat saken med.

I fullmäktige finns också fler kända Socialdemokrater, som Sonia Karlsson, Anders Karlsson och Lena Sommestad. Även Miljöpartiets tidigare språkrör Peter Eriksson sitter där.

Men även borgerliga ledamöter skulle kunna ge honom sitt stöd.
– De är ju angelägna om att få honom ”förvarad” så att Juholt kan sitta kvar i lugn och ro, säger en källa inom borgerligheten till mig.

Men efter tv-framträdandet i Agenda i går, där Östros vägrade uttala förtroende för Håkan Juholt som partiordförande, tror nu mina källor att han släppt tanken på riksbanken.
– Nu vill han visa vad partiet kunde fått om de valt honom, och kanske fortfarande kan få…

Oron inom Socialdemokraterna har ökat radikalt under senaste veckan, hävdar en uppgiftslämnare.