NHL och stjärnorna

”Han lämnar Detroit i sommar”


Brad Stuart lämnar förmodligen Detroit i sommar. Foto: All Over Press

Det höjdes en del ögonbryn när Detroit Red Wings offrade ett förstaval för att få backen Kyle Quincey från Tampa Bay i förra veckan.
Precis som jag skrev i analysen av trejden ansåg lagledningen att det värt det höga priset för att säkra upp framtiden på backsidan.
Red Wings står nämligen inför en osäker situation. General managern Ken Holland har jobbat hårt för att förlänga Brad Stuarts kontrakt utan att lyckas – och nu talar det mesta för att backklippan flyttar hem i sommar.
– Brads fru är från västkusten och de vill flytta tillbaka dit, säger Håkan Andersson, Detroits chefsscout i Europa, till Pro Hockey-bloggen.
32-årige Stuart kom till Detroit från Los Angeles Kings via en bytesaffär 2008 och blev snabbt en av Red Wings viktigaste försvarskuggar på vägen fram mot Stanley Cup-segern senare samma vår.
Förväntningen var att Stuart skulle flytta tillbaka redan den första sommaren, men Holland fick honom att skriva på ett fyraårskontrakt.
Nu är det kontraktet på väg att gå ut – och Stuart vill inte förlänga.
– Vi har försökt med mycket, men förgäves, säger Håkan Andersson.

Två backar som försvinner från Detroit i sommar? Foto: All Over Press

Därför trejdade Detroit till sig Quincey, en 26-årig back som kan spela 20-22 minuter i ett topplag i NHL.
– Han är yngre och spelar stabilt, och med honom har vi en stark topp fyra i försvaret även om Stuart lämnar, säger Andersson.
Kändes det inte lite surt att ge upp ett förstaval för en spelare ni en gång i tiden släppte via waiver?

– Klart det gör det. Det var en dyrköpt erfarenhet för klubben, och du ska veta att Quincey har blivit en nyttig lärdom. Varje gång coacherna vill skicka ner en spelare påminns de om honom. ”Det är väl inte en ny Quincey nu?” Alla tränare vill ha bättre spelare, och de tror ofta att dessa finns ute på marknaden, men så är det inte alltid.

***
Nicklas Lidström, då? Försvinner han också från Detroit i sommar?
– Ja, det är ju den ständiga frågan, säger Håkan Andersson. Jag tror han är helt ärlig när han säger att han ännu inte har bestämt sig för om det blir en säsong till eller inte. Men om jag ska gissa, så tror jag han fortsätter. Han är för bra för att lägga av, och jag tror även att utomhusmatchen i Detroit lockar.
– Det vore konstigt att se honom lira gubbmatchen dagen före den riktiga matchen…

Håkan Andersson - scout för Detroit Red Wings. Foto: Linus Hugosson

***
Givetvis kan man inte släppa Håkan Andersson utan att snacka lite om den kommande draften. Här en liten fråga-svar om hans tankar inför den.

Hur ser årets draftkull i Sverige ut?
– Den är bra – igen. Det finns toppnamn som går i förstarundan, och sedan finns det ett gäng som kan gå alltifrån första- till tredjerundan. Jag tror inte det blir sex-sju svenskar i första omgången, men några blir det.
– Det är därför vi också ser många chefsscouter och assisterande general managers åka runt i Sverige just nu. Detroits Jim Nill kommer också hit snart.

Vad får du för rapporter från dina kollegor i Europa, hur ser det ut där?
– Jag har ju också själv varit där, och det finns några intressanta namn i Tjeckien, Ryssland, Finland, Slovakien, Schweiz, men bredden är inte lika stark som i Sverige.

Ken Holland gjorde sig som sagt av med ert förstaval i Quincey-trejden – konsulterade han med dig först?
– Nej, faktiskt inte.

Blev du förvånad över att han gjorde sig av med toppvalet?
– Egentligen inte, för jag kände till situationen med Stuart.

Hur förändrar det här ditt arbete, nu när ni förmodligen inte har en chans att kunna drafta toppnamnen?
– Visst flyttas siktet ner lite grann, men man vet aldrig vad som händer. Det kan ju bli nya trejder som gör att man sitter med ett toppval där i sommar. Men jag tar inte med mig Nill till Leksand för att specialstudera Filip Forsberg, direkt.

Hilsen. Linus.
Följ mig på twitter: http://www.twitter.com/linushugosson
Kan även nås på mail: prohockey@egmont.se