Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Nytt test avslöjar hjärtinfarkt

Ett nytt enkelt test utesluter hjärtinfarkt snabbt och säkert. Blodprovet tas direkt på akuten och ger besked på drygt en timme.
– Vi kan ställa diagnos bättre och snabbare. Viktigast är att det blir mindre oro för patienterna. Många slipper bli inlagda och kan åka hem i stället, säger akutläkaren Nadia Bandstein.

De svenska forskarnas upptäckt, som jag skriver om i dagens Expressen, kan göra vården snabbare och därmed betydligt billigare. Men framförallt kan många drabbade slippa ligga på sjukhus i onödan, med allt vad det innebär både i förlorad arbetsinkomst och risk för infektioner och andra vårdskador.

Provets säkerhet är hög, i genomsnitt 99,8 procent, vilket är extremt träffsäkert i jämförelse med andra prover som tas i vården. Provet är faktiskt också något lite säkrare, 99,9 procent, för kvinnor med bröstsmärta, visar de svenska forskarnas studie.

Det finns också andra skäl att tro att provet kan ha särskilt stor nytta för kvinnor som drabbas av bröstsmärta och misstänker infarkt.

Många tror fortfarande att det är övervägande män som drabbas av hjärtsjukdomar. Men kvinnor drabbas av hjärtkärlsjukdomar lika ofta som män, även om de i regel är äldre när de drabbas. Fler medelålders kvinnor dör av sin första hjärtinfarkt än män, visar en färsk studie från Sahlgrenska akademien. Bröstsmärta är det vanligaste symtomet på infarkt hos både kvinnor och män. Men kvinnorna har ofta fler symtom än männen – som illamående, ryggsmärta, yrsel och hjärtklappning. Det finns också studier som tyder på att kvinnors infarkter oftare missas och att kvinnor får sämre vård än män.

Kanske kan det nya infarkttestet vara ett sätt för läkarna att bättre och snabbare kunna ta beslut om vilka som de ska lägga krut på att utreda vidare för hjärtkärlsjukdom.