Medicinbloggen

En hyllning till tanterna

Konstnären Moa Andersson fick inspiration till sina tantskulpturer när hon arbetade i hemtjänsten. I senaste numret av Kommunalarbetaren berättar hon om sitt projekt. Hon ville ge ett alternativ till den bullbakande, snälla, tanten och visa alldeles vanliga tanter – och att det finns många sätt att vara tant på.

– Jag vill bort från mallen där en tant förväntas baka bullar och täcka sina armar. De här tanterna finns ju men syns så sällan. Men det är på väg att ändras, i bloggar och annat tycker jag att man kan se att tanternas revolution är på väg, säger hon till Kommunalarbetaren.

Jag tycker att Moa Anderssons tanter är alldeles underbara. Och extra glad blir jag av den härliga glada tanten som lyfter upp sina bröst!

Du kan se Moa Anderssons tanter på Konstfacks examensutställning i Stockholm 15-25 maj, på Lassegårdens keramik i Skövde som har öppet i sommar och i Tidaholm på Ekebergs gård, 26-28 september.

Jag gissar att det kommer att bli debatt om Moa Anderssons tanter. Det brukar det bli när kvinnor som varken är unga eller smala avbildas.