Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Syster Britta och doktor Johansson

Min mobil ringer.

”Hej, det är syster Britta”

Britta vem? undrar jag.

”Ja, syster Britta från ortopedmottagningen.”

Vilken ortopedmottagning? undrar jag.

”Ortopedmottagningen på Storsjukhuset.”

Men vad heter du? frågar jag igen.

”Syster Britta.”

Men du har väl ett efternamn?

(Motvilligt) ”Britta Svensson.”

Ovanstående konversation är helt sann och inträffade igår. (Sjuksköterskan heter dock något annat.)

Jag tycker att man alltid ska presentera sig med för- och efternamn och var man ringer ifrån.

Men vanligt telefonvett är en bristvara. Särskilt i sjukvården. Sjuksköterskor envisas med att presentera sig med enbart ”syster” och sitt förnamn. Det är syster Eva, syster Maria och syster Anna. Det är inte förtroendeingivande. Det är inte tryggt. Det är inte patientsäkert. Hur ska jag som patient veta vilken sjuksköterska jag talat med? En mottagning kan ha flera syster Maria eller syster Anna. Det är några av våra vanligaste namn…

Det är dessutom djupt ojämlikt. Sjuksköterskorna har potentiell tillgång till nästan all information om mig. Mitt fulla namn, personnummer, min adress, yrke, mitt civilstånd, barn, alla sjukdomar jag någonsin sökt vård för, genomgångna operationer och förskrivna läkemedel. Sen kan de själva inte ens presentera sig som folk.

Det här är gammal vårdhierarki och mossiga konventioner. Läkare presenterar sig regelmässigt med både för- och efternamn eller med enbart efternamn. Sällan stöter jag på en doktor Erik, utan det brukar heta doktor Johansson eller doktor Erik Johansson.

På informationstavlorna på landets avdelningar presenteras sjuksköterskorna ofta endast med förnamn och läkarna med sitt efternamn. Tidningen Dagens medicin har skrivit en mycket intressant artikel om detta, du hittar den här och ser även hur artikeln såg ut på webben bilden längst upp i det här blogginlägget.

Klassamhälle i sjukvården 2013, skrev ST-läkaren Harald Strömberg på mikrobloggen Twitter efter att sett förslaget på hur han och hans kollegor på kirurgkliniken vid Capio S:t Görans sjukhus ska presenteras på tavlorna på klinikens avdelningar.

– Jag tycker att det är sorgligt att inte alla kan kallas samma sak. Jag skulle kunna heta doktor Harald eller doktor Strömberg. Det viktiga är att man inte ska göra någon skillnad på folk, det är ju någon slags gammal struktur, säger han till tidningen Dagens Medicin.

Jag håller med honom. Jag har all respekt för sjuksköterskors kunnande och yrkesroll. Därför tycker jag att sjuksköterskorna förminskar sig själva och sin kompetens genom att enbart presentera sig med sitt förnamn.

Och om man bara använder sitt förnamn med hänvisning till frågor om säkerhet och integritet för vårdpersonal (exempelvis inom psykiatrin) borde det väl gälla läkarna också, inte bara sjuksköterskorna? Eller är läkarna inte lika skyddsvärda som sjuksköterskor?

Jag tycker regeln borde vara att all vårdpersonal presenterar sig med både för- och efternamn. Naturligtvis såvida det inte finns mycket starka individuella skäl som talar emot att lämna ut sitt efternamn.

PS. Jag vill förtydliga att ”syster Britta” ringde mig i min alldeles privata roll som patient. Om du vill lämna ett tips till Expressen så får du självklart vara anonym! DS.