Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Så kollar du riskerna med dina mediciner!

Över- och felmedicinering är ett enormt problem. Inte minst bland våra äldre. Var femte på äldreboenden eller som har hemtjänst har tio eller fler läkemedel. Tio procent av ALLA gamla över 75 år får läkemedel som är direkt olämpliga för dem, enligt socialstyrelsens färska siffror för 2012. Över- och felmedicinering stjäl både år och livskvalitet. Men upp till hälften av biverkningarna kan undvikas, visar studier. Här finns massor att göra för att förbättra människors liv!

Det stora problemet är att ingen tar ansvar för patientens hela medicinering idag. Olika läkare skriver ut olika läkemedel och ingen tar helhetsansvar för den sjukes hela medicinlista.

Idag finns smarta dataprogram, som gratisprogrammet EES, som kan slå larm för olämpliga mediciner eller dåliga läkemedelskombinationer. Ett sådant program borde förstås finnas på alla apotek och i varje läkares dator. Så är det inte idag.

I dag kan du, som patient, få hjälp att gå igenom dina mediciner på apotek. Du kan också be en läkare du litar att hjälpa dig. Det finns också nya smarta patienthjälpmedel, som sajten seniorminiq.se som är gratis att använda. Nyligen lanserades också appen medihand, där du själv kan kolla dina eller din anhörigs mediciner. Appen kostar 49 kronor och passar iPhone, iPod och iPad. Sen kan man ta med sig resultatet av sin läkemedelskoll och diskutera det med sin läkare.

På Stockholms läns landstings sajt janusinfo.se finns också mycket bra information om läkemedel. Bland annat kan du kolla om dina mediciner interagerar, ”krockar”, med varandra och om läkemedel och graviditet. Ett litet obs dock för att mycket av materialet på sajten är skrivet på medicinskt fackspråk, ”läkarspråk”, och kan vara knepigt för den som inte är medicinskt utbildad.

Har du frågor och funderingar kring din medicinering, så tala med din läkare. Personalen på apoteket kan också svara på frågor. Vill du ändra eller avbryta din läkemedelsbehandling så försök att i första hand diskutera det med den läkare som skrev ut medicinen.

Fotot ovan på högen av värktabletter är taget av fotograf Rickard Kilström.