Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Fuck cancer! Gör skillnad du också!

”Hej vackra kvinna! Utan att besvara detta besked, så sätt ett hjärta på din tidslinje utan kommentar.”

Uppmaningen kom i min facebookmejl i måndags.

Hemliga facebookhjärtan för ”forskningen i bröstcanser” (sic)? Trams. Hjärtan på facebook hjälper varken cancersjuka eller forskningen, tänkte jag och struntade i helt den. Det sprids så mycket nonsens på facebook.

Men Linda Engman, cancersjuksköterska på Södersjukhuset, blev förbannad, skrev ett inlägg och uppmanade andra att skänka pengar till cancerfonden i stället för att lägga upp hemliga hjärtan. All heder åt henne för det!

Tack vare Linda Engman strömmar nu bidragen åter in till den tidigare avsomnade SMS-insamlingen Besegra cancer. Just nu har 99 147 kronor samlats in, målet är 250 000 kronor.

Jag är verkligen inte emot att man sprider kunskap och medvetenhet. Kedjebrev och annan aktivism på sociala medier som facebook och twitter kan öka medvetenheten om cancer och behovet av mer forskning. Å andra sidan kan det också ge en falsk känsla av att ”ha gjort något”, en verklig insats som gör skillnad, när man faktiskt bara delat en länk.

Mycket snack, och lite verkstad, som man säger.

Precis som många andra svenskar har jag egen erfarenhet, i mitt fall som anhörig, av vad cancer kan ställa till med. Det senaste året har cancersjukdomen varit smärtsamt nära. Jag tvingats se hur skoningslöst grym cancern kan vara och vad mycket som krävs för att klara den ofta tuffa cancerbehandlingen.

Kan jag göra något litet, så vill jag göra det. Därför väljer jag att skänka en slant till Cancerfonden idag.

Jag köper också ett armband med texten Fuck cancer från Ung cancer. All vinst går oavkortat till Ung cancers verksamhet. Vill du vara med och göra armband själv? Du kan vara med och pärla armband, var och när ser du på Ung cancers hemsida.

Gör lite skillnad idag, du också!