Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Är min värkmedicin farlig?

Nu öppnar jag frågespalten igen! Fråga mig vad du vill om hälsa, vård och läkemedel! Jag hjälper dig hitta svaret på din fråga – jag researchar hos myndigheter, på sajter, i arkiv och i databaser, intervjuar läkare och andra experter. Varje månad publicerar vi fråga och svar. Mejla din fråga till anna.basen@expressen.se.

Hej
Det stod på text-tvn om risker med Voltaren. Min doktor rekommenderade det inte, hon sade man kan få hjärtattack av den. Men jag hade så ont i ryggen att jag tog den starka i alla fall. Nu har jag slutat med den, men känner mig förgiftad. Men ryggen är bra. Är gel lika farlig och är aspirin bättre?
Undrar Pia

Hej Pia och tack för din fråga!
Vad skönt att ryggen är bättre! Jag tycker du ska känna dig lugn eftersom du inte tar Voltaren längre och att du tog den en kortare tid. Voltaren, med den verksamma substansen diklofenak, är en bra medicin vid vissa typer av smärtor. I Sverige anses den än så länge göra så pass mycket nytta att den till och med får säljas receptfritt.
Men forskare har i studier sett att mediciner som tillhör gruppen NSAID, där bland annat diklofenak ingår, kan ge en liten ökad risk för proppar. Diklofenak har ansetts som den mest riskabla av de NSAID man studerat och har en liten ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.
Men den vanligaste biverkan av diklofenak är magproblem. Den individuella risken för att du ska drabbas av allvarliga biverkningar är liten. Om 1000 patienter med måttlig risk för hjärtsjukdom tar diklofenak i ett år, får du tre extra hjärtattacker i denna grupp, jämfört med 1000 patienter som inte tar medicinen.
Har du haft hjärtproblem, proppar, stroke eller hjärtinfarkt ska du inte ta läkemedel med diklofenak alls. I Stockholm har man tagit bort diklofenak från landstingets Kloka lista över rekommenderade läkemedel på grund av biverkningsriskerna.
Gel är generellt sett skonsammare eftersom den fungerar lokalt. Annars anses värktabletterna ibuprofen (som Ipren), acetylsalecylsyra (som Magnecyl) idag vara lite ”snällare” än diklofenak (Voltaren). Paracetamol (exempelvis Alvedon) är värkmedicin av en annan typ som anses skonsam. Men även den kan ha biverkningar i form av exempelvis leverpåverkan, i synnerhet i höga doser eller tillsammans med alhohol.
Man ska inte ta receptfria värkmediciner slentrianmässigt, onödigt länge eller i för höga doser. Och olika värkmediciner passar olika människor och fungerar mot olika typer av smärta. Behöver man ta värkmedicin under längre tid ska man alltid tala med sin doktor så man tillsammans kan hitta ett läkemedel som passar. Bara för att vissa läkemedel säljs receptfritt betyder det inte att de inte alldeles ofarliga. Alla läkemedel kan ha biverkningar och man ska alltid väga nyttan med en medicin mot riskerna. Tala gärna med din läkare om du behöver ta mediciner mot ryggsmärtor igen!
Vänliga hälsningar
Anna Bäsén, medicinreporter