Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Sommarkris i akutsjukvården

Akut sjuka som får ligga obehandlade, kanske med smärtor, nerkissade och utan mat. Patienter i korridorer och förråd. Föderskor slussas mellan sjukhus. Vårdplatser som stängs. Patienter som dör på grund av platsbrist och vårdmissar.
Sönderstressad vårdpersonal som inte hinner äta eller gå på toaletten, sover dåligt och bränner ut sig. Sjuksköterskor som tvingas till övertid och inte kan ta semester. Personal som flyr till andra jobb om de kan.
Sen sjukhuschefer som säger att läget är tufft, men att det nog ska gå tack vare den fantastiska personalen.
Det är sommar och kris på många akutsjukhus. I år igen.
Visst kan man sucka, tycka att det är en trist repris.
Men måste vi ta sommarkrisen på allvar. Människor kommer säkert att dö på grund av den. Och vårdpersonal arbetar sig sjuka. Situationen är farlig för både patienter och personal.
Svensk akutsjukvård är nerbantad in på bara benet. Året runt. Antalet vårdplatser är få, låga både i ett europeiskt och globalt perspektiv. Sverige hade 2,7 vårdplatser per tusen invånare 2010. Enligt WHO:s statistik är det färre än länder som Azerbajdzjan, Etiopien och Turkmenistan.
Det finns inga marginaler kvar. När sommaren och semestern kommer rasar systemet.
Jag har pratat med oroliga gravida som ska föda i sommar och fått ta emot samtal från svårt kroniskt sjuka som ofta behöver läggas in på sjukhus. Jag hittar inte längre några ord som tröstar.
Vårdkrisen angår oss alla. Vi kan alla bli akut sjuka eller skadade.
Det duger inte att passivt räkna in de döda i sommarkrisens spår.
Vi medborgare har rätt till en bra och säker akutsjukvård och vårdpersonalen måste få en rimlig arbetsmiljö.
Akutsjukvården behöver en akut upprustning!

Anna Bäsén
är medicinreporter på Expressen och utbildad undersköterska