Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

En hyllning till männen i vården

En äldre dam jag tycker mycket om har blivit svårt sjuk och inlagd på sjukhus. Det är en kvinna med stor integritet. Men nu behöver hon hjälp med precis allt – som att äta, lägga sig, duscha och gå på toaletten.

Att en man skulle hjälpa henne med den personliga hygienen är verkligen inget hon själv skulle önska. Visst vill jag att hon och andra patienter skulle få välja. Det vore det bästa. Men på sjukhus är det idag inte en realistisk möjlighet.


När jag besökte min äldre väninna nyligen berättade hon med värme – och inte så lite förvåning – om en manlig undersköterska eller sjuksköterska som hjälpt henne med toalettbesök och tvätt. Och det på ett så fint sätt att hon kände sig både ren, fräsch och respekterad.


Jag har själv jobbat i vården i många år. Jag vet att det krävs ett särskilt handlag, empati och ofta lite humor för att hjälpa en person med så handgripliga och intima saker på ett bra sätt.


Jag vill tacka den okände manliga skötare som lyckades med detta. Det var en sann bedrift. Som man stod han på minus från start ur den äldre damens perspektiv.


Idag vill jag hylla männen i vården. För ni är inte många. Bara sju-åtta procent av undersköterskorna och sjuksköterskorna är män. Jag vet att en del av er trakasseras,  känner sig utsatta och diskriminerade..


Förmågan till att ge god omvårdnad och omsorg är verkligen inget kvinnligt privilegium, även om en del vill hävda det.


Jag har själv jobbat i extremt mansdominerade yrken, som på pappersbruk och nyhetsredaktioner, och på kvinnodominerade, som i vården eller i hälsomedier. (Här ska sägas att man på Expressen har jobbat medvetet och rätt framgångsrikt för en jämnare fördelning på nyhetsredaktionen. Och det är väldigt, väldigt bra.)

Jag vet att det är tufft att jobba på arbetsplatser som domineras av ett kön. Det är inte lätt att vara i minoritet. Jargongen kan vara både hård och sårande. Könsbalans på arbetsplatsen är egentligen det allra bästa. För både kvinnor och män beter sig bättre mot varandra i mixade grupper.


Männen i sjukvård och äldreomsorg är modiga föregångare, och det ska de ha tack för. Dagens vackraste bukett går därför till vårdens män. Ni behövs! Och precis som andra minoriteter uppmärksammas ni alltför sällan.


PS. Och jag tycker inte att ni kvinnor i vården ska känna er undanskuffade. Åtminstone inte av mig. Jag är en av er, jag har skrivit en bok som framför allt handlar om kvinnorna i vården (Vem ska ta hand om mamma?), jag har ägnat er många artiklar och inlägg i sociala medier. Nu är det männens tur att få lite cred, okej? Den vackra buketten på bild är förresten är Interfloras junibukett. DS.