Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Vinstdrivande äldreomsorg inte bättre än kommunal

Vinstdrivande privat äldrevård har bättre kvalitet än offentlig. De hävdade Vårdföretagarnas direktör i P1 i morse.

Jag häpnade över denna helt nya och uppseendeväckande information. Jag har bevakat äldreomsorgen i snart 14 år och har aldrig någonsin sett en studie som övertygande visat att vinstdrivande vård levererar bättre kvalitet till de gamla än kommunal. Eller tvärtom, för den delen.

De forskare och byråkrater som försökt studera detta genom åren har inte kommit fram till något entydigt svar.

Socialstyrelsen kom i maj förra året med en rapport som drog slutsatsen att det inte går att säga om den ena driftsformen är bättre än det andra.

Myndigheten skrev bland annat att i sina slutsatser att ”Olika datamaterial pekar i olika riktningar. Ibland framstår de kommunala utövarna som bättre och i andra avseenden framstår de enskilda utövarna som bättre.”

Exempel på detta är att de gamla på enskilda boenden gamla oftare får välja mellan två maträtter och det är färre anställda per chef. Detta medan kommunala äldreboenden har mer utbildad personal och lägre personalomsättning.

Man har alltså olika svagheter och styrkor. Läs rapporten och bedöm själv.

Jag frågade då Vårdföretagarna/Almega varifrån de hämtat denna fantastiskt intressanta nya information. Det visade sig att de hänvisade till socialstyrelsens rapport från i maj förra året. Samma rapport som alltså visade att det inte går att säga att det ena är bättre än andra!

Men vårdföretagarna har valt att bara läsa och lyfta fram de positiva omdömena om vinstdrivande äldrevård som fanns i rapporten, och att bortse från de positiva omdömena om kommunal äldrevård. Men det värsta är att man ignorerar den stora osäkerheten i det material som finns och att man helt struntar i socialstyrelsens slutsatser om att man inte kan säga att den ena driftsformen är bättre eller sämre.

Vårdföretagarna ljuger. Eller för att formulera det på ett annat sätt. De väljer att bortse från helheten, och bara se till de fakta som gynnar dem. Det är inte hederligt.

Detta har jag twittrat om. Och vips har jag en arg Håkan Tenelius, näringspolitisk chef vid Vårdföretagarna, i luren. Han har också skrivit ett ilsket blogginlägg.

Jag skriver det här eftersom jag måste bemöta hans inlägg.

Jag förstår att det här är en het politisk fråga. Men jag är varken politiker eller lobbyist. Däremot har jag bevakat frågan i många år. Och jag har arbetat som undersköterska på både bra och dåliga privata äldreboenden, och på bra och dåliga kommunala äldreboenden.

Jag har inte tid med politiska trätor. Jag vill att de gamla och personalen i äldreomsorgen ska ha det bra. Alldeles oavsett driftsform.

Och jag tycker det är väldigt fult att ljuga om fakta.