Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Varning för nio farliga fransserum

Läkemedelsverket är äntligen klar med sin analys av ögonfrans- och ögonbrynsserum. Som jag tidigare skrivit om här på bloggen har oseriösa kosmetikaföretag spetsat sina serum med prostaglandinanaloger som egentligen är klassade som läkemedelssubstanser. Det betyder att de är förbjudna i vanliga kosmetika, och att de bara får finnas i läkemedel. Prostaglandinanaloger är en grupp hormonliknande ämnen som finns i flera ögonläkemedel.

Kosmetikaföretagen har spetsat serumen med dessa förbjudna ämnen för att få fransar och bryn att bli längre och tjockare.

Av de 26 produkter som myndigheten köpt in och testat fanns prostaglandinanaloger i hela nio av dem – alltså i var tredje serum. Tre av produkterna hade inte ens deklarerat på förpackningen att de innehöll ämnet. Dessa var NeuveauBrow (New improved formula), Neulash (New improved formula) och Xlash Eyelash Enhancer. Fy skäm ut sig, uselt!

– Resultatet är både anmärkningsvärt och nedslående, särskilt där prostaglandinanalogerna inte ens finns i innehållsförteckningen säger Ingela Ottoson, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Myndigheten kommer att förbjuda försäljning av flera serum. Förra året stoppade myndigheten försäljningen av flera serum med prostaglandinanaloger.

Myndigheten avråder konsumenter från att använda fransserum med de förbjudna ämnena i eftersom de kan orsaka allvarliga biverkningar.

Några av biverkningarna myndigheten listar är: irritation i ögat, klåda, ögonsmärta, förändring av ögonfärgen och mörkare hudfärg runt ögat. Myndigheten skriver också att det finns signaler att prostaglandiner ”kan ändra fettvävnaden i ögonhålan så att ögat kan sjunka in”.

Låter inte särskilt snyggt, eller hur?

Det är tydligt att många tillverkare är både oseriösa och opålitliga.

Här nedan är de fransserum som innehöll förbjudna prostaglandinanaloger. Var rädd om dina ögon – köp inte dessa ögonfransserum!

  • Xlash Eyelash Enhancer
  • Neulash
  • Neulash (New improved formula)
  • NeuveauBrow
  • NeuveauBrow (New improved formula)
  • RevitaLash
  • Nutraluxe MD Lash
  • M2 Lashes Eyelash activating serum
  • Peter Thomas Roth Lashes to die for Platinum

Läkemedelsverkets hemsida hittar du hela listan över de testade serumen.