Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Testa en köttfri dag i veckan!

Att äta mycket rött kött ökar risken för cancer, särskilt tarmcancer. Det är väl belagt i forskningen och känt sedan länge.

En ny studie, där nästan en halv miljon personer i tio europeiska länder följts, visar att processat kött som korv och bacon ökar risken att dö i förtid.

Den som åt 160 gram processat kött per dag, vilket motsvarar ungefär en och en halv chorizo, hade 44 procents högre risk att dö i förtid än den som bara åt 20 gram processat kött per dag.

Ett av trettio för tidiga dödsfall hade kunnat undvikits om vi ätit mindre processat kött.

Den här studien stödjer tidigare undersökningar som visat att just det bearbetade röda köttet är extra riskabelt.

Forskarna tycker därför att vi borde begränsa oss till max 20 gram processat kött per dag, motsvarande 140 gram per vecka.

En säker gräns för hur mycket kött som är hälsosamt att äta per vecka anges ofta som 500 gram. Och att döma av den nya studien bör alltså högst 140 gram vara processat rött kött. De flesta av oss skulle behöva minska på det totala köttintaget. Köttätandet har ökat kraftigt, och vi äter nu ungefär 1,3 kilo i veckan per person.

Din egen hälsa är ett gott skäl att ta en köttfri dag i veckan. Det är också snällare för miljön att välja vegetariskt. Du kan läsa mer på sajten Köttfri måndag, där du också hittar en del recept.

Det finns gott om receptinspiration på gröna rätter på nätet, exempelvis har Tasteline många bra recept, ICA har också samlat en del på sin sajt.

Testa gärna en köttfri dag i veckan! Du kommer att märka att det är lätt att laga mat utan kött och att det blir väldigt gott!

Fotnot:

Med rött kött menas exempelvis nöt, gris, får, rådjur och älg. Fågel är vitt kött, med undantag för struts som betraktas som rött kött. Fisk räknas aldrig som rött kött.