Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Överlevnadstips till skönhetsdjungeln

Igår föreläste jag på skönhetsmässan Acadermia om vad man ska tänka på innan man gör ett skönhetsingrepp. Här är några av mina viktigaste punkter.

LÄS PÅ. Skaffa dig oberoende information om ingreppet, kliniken och kirurgen. Ta reda på om ingreppet är beprövat och vetenskapligt utvärderat när det gäller effekt och risker.

KOLLA UPP LÄKAREN. Plastikkirurg är en skyddad yrkestitel, vilket betyder att man måste ha rätt utbildning för att få kalla sig det. Välj gärna en plastikkirurg som är medlem i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, SFEP, dit man väljs på rekommendation. Kolla på www. sfep.se.Ring socialstyrelsen på tel 075-247 30 00 eller e-posta socialstyrelsen@socialstyrelsen. se för att ta reda på om din doktor har blivit anmäld tidigare och/eller fått en varning eller erinran.

GÖR FLERA BESÖK. Besök minst två-tre kliniker innan du bestämmer dig. Ge dig själv betänketid. Du kan inte ångra dig efteråt, och resultatet av ingreppet kanske inte kan återställas helt.

SKRIV AVTAL. Se till att du får ett skriftligt avtal med kliniken innan du genomgår behandlingen och vad som gäller om något går galet. Det är viktigt att ha efteråt om du skulle bli missnöjd.

VAR I FORM. Du bör vara i god form, både fysiskt och psykisk. Du ska inte göra ett ingrepp om du lider av störd kroppsuppfattning – som vid anorexi eller andra ätstörningar – har en psykisk sjukdom eller befinner dig i en livskris – som till exempel vid en skilsmässa.

LÅNA AV EN BANK. Många kliniker erbjuder dig att låna snabba pengar av låneinstitut. Behöver du låna pengar – gå till din bank!

Källa: ”Allt du behöver veta om skönhetsingrepp” av Anna Bäsén (Norstedts).