Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Medicinbloggen

Bästa tandblekningen hos tandläkaren

Att bleka tänderna är vanligt. Så vanligt att många nog inte tänker på att det faktiskt är ett skönhetsingrepp. 65 procent av Expressens läsare svarade i en ovetenskaplig webbundersökning att de kunde tänka sig att bleka tänderna.

Men tandbleknings-marknaden är full av lurendrejeri och fällor. Det märkte jag tydligt när jag gjorde research för min bok Allt du behöver veta om skönhetsingrepp. I medel du köper på nätet, på postorder eller över disk, kan det finnas i praktiken vad som helst. I värsta fall lägger du pengar på produkter som kan skada dina tänder.

Häromdagen rapporterade vi om olika metoder för att bleka tänderna. Reporter Fredrik Lennanders artikel hittar du här.

Jag krönikerade om säkraste metoderna för tandblekning. Här är krönikan:

Varje år bleker ungefär 50 000 svenskar sina ­tänder hos tandvården. Tandblekning är vårt allra vanligaste skönhetsingrepp.

Hur många som mixtrar hemma med produkter köpta på internet eller över disk finns det ingen statistik över. Återförsäljarna är många. Men riskerna är stora för medlen kan innehålla vad som helst. Resultatet kan också bli hur som helst.

Den typ blekning som ger mest hållbart resultat, och som socialstyrelsen rekommenderar, är ­blekning med individuell skena. Skenan, gjutits hos tandläkaren, använder du dag eller natt med blekgel under tre till fjorton dagar. Det är både säkert och effektivt. Varannan är fortfarande nöjd med resultatet efter tio år, enligt en studie.
Vill man ha ett vitt leende som består är det väl investerade pengar att gå till tandläkaren!