Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Nya höftproteser kan orsaka svåra skador

Vi har varit med om det förr. En ny metod introduceras. Läkare över hela världen blir entusiastiska. Tillverkarna jublar. Det går fort. Ibland för fort.

Så är fallet med de nya höftproteserna, så kallade ytersättningsproteser. De marknadsförs som idrottsproteser och särskilt bra för dem som vill leva ett aktivt liv. Och vem vill inte det? Garanterat ett säljande argument. Men de nya proteserna har lett till en katastrof inom ortopedin, rapporterar SVT som varit i kontakt med flera experter. Resultatet kan bli smärtsamma cystor som bryter ned benet kring protesen, fler frakturer och fler omoperationer.

-Det är den potentiellt största katastrofen vi har haft inom ortopedin, säger Henrik Malchau, professor i ortopedisk kirurgi vid Harvard Medical School till SVT.

Kanske är man inom de opererande specialiteterna generellt lite hetare på gröten när det gäller nya metoder. Till en del beror det säkert på att kraven på vetenskapliga studier varit annorlunda (och generellt sett lägre) för medicintekniska hjälpmedel – som ju proteser är – jämfört med läkemedel.

Värst är det i vilket fall för de hundratals patienter som varit försökskaniner för de nya proteserna. De är de som får lida för att läkarna inte orkade vänta på vetenskapliga långtidsstudier. Eller som Per Wretenberg på Karolinska Universitetssjukhuset säger till SVT:

-Ja ångerfull blir man. Jag tycker vi kunde ha gjort det här på ett mer kontrollerat sätt. Vi var nog för snabba med att börja sätta in de här proteserna.

Du kan läsa mer på SVT:s sajt:

http://svt.se/2.22620/1.2649838/proteser_kan_orsaka_svara_skador