Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Psykiskt sjuka och missbrukare i Caremas våld

Känner du dig ledsen och värdelös? Nere, skör och kanske självmordsbenägen? Är du psykiskt sjuk eller missbrukare?
Du vet väl om att du är du värdefull? För omättliga privata vårdjättar som Carema och Attendo är du en viktig inkomstkälla, en formidabel vinstgenerator. De kan tjäna pengar på dig, nämligen. Mycket pengar.
Debatten hittills har handlat om den fruktansvärda vanvården av de äldre som varit i Caremas våld. DN, Expressen och andra medier har förtjänstfullt lyft fram företagets fullkomligt skamlösa bonusutdelning till chefer som beordrar vanvård, dess snuskiga räntesnurrande och vinstjakt.
Jag har själv arbetat på ett vinstdrivande äldreboende där de gamla och dementa svalt, fick liggsår och tvingades dö ensamma på grund av bolagets omänskliga spar- och vinstkrav. En arbetskamrat sade en dag:
– De gamla är företagets spargrisar. Det är för jävligt.
Hon hade rätt. Vinst på vanvård är helt enkelt för jävligt. Det är bra och sunt att man i Stockholm nu stoppat upphandlingen inom äldreomsorgen. Det är dags att ta ett steg tillbaka – göra om och göra rätt.
Att privatisera sjukvård och äldreomsorg, bara för privatiserandets egen skull är faktiskt helt sjukt.
Politiker av de flesta färger har haft idén att allt blir bättre – och billigare – i privat regi. Privatisering är standardlösningen på alla tänkbara problem. Vård och omsorg har inhandlats till lägsta pris – utan att politikerna granskat kvaliteten eller följt upp om företagen håller det de utlovat. I äldreomsorgen ser vi nu resultatet av politikernas nonchalans.
Men våra gamla är inte de enda som riskerar att falla offer för de hänsynslösa rovdjuren i svensk vård och omsorg. De tveksamma privatiseringarna fortsätter. Stockholm ser ut att kliva pladask i fällan. Nu ska ännu mer av psykiatrin upphandlas. I veckan kom förslag att upphandla psykiatri och beroendevård i Järfälla/Upplands Bro, Hägersten, Liljeholmen, Älvsjö och Skärholmen. Det omfattar 200 000 invånare. Argumentet är att vården ska bli bättre. Detta trots att man redan har haft problem med just privata företag som Carema – också inom psykiatrin. Carema Hjärnhälsan AB tog 2009 över öppenvårdspsykiatrin i Nacka, Värmdö, Tyresö, Nynäshamn och Haninge.
I Tyresö slutade den siste fast anställde läkaren för en månad sen. Läkarna flyr eftersom arbetsbelastningen är för hög, enligt läkarföreningen.
Eva Tullander, chef för försörjningsstödenheten i Tyresö kommun säger i en intervju med DN:
-Personer får inte den hjälp de behöver eftersom det inte finns läkare på plats. Läkare byts ut hela tiden och det finns ingen kontinuitet. Det är allvarligt eftersom det är människor som har stora svårigheter och behöver all hjälp de kan få.
Vanvårdsföretagen finns även inom psykiatri och beroendevård. Och den som är psykiskt skör eller beroende av alkohol eller narkotika har förstås svårt att ställa krav, protestera och göra sig hörd. Vi har säkert nya skandaler att vänta framöver.
Vi behöver ett tillfälligt nationellt nödstopp för privatiseringar och utförsäljningar i vård och omsorg. Det är nog nu. Kvaliteten i både privat och offentlig vård måste granskas och utvärderas. Politikerna måste besluta om hur höga vinster och hur mycket fiffel som kan accepteras. Lokala politiker och tjänstemän måste lära sig grunderna i upphandling – det kan de inte i dag. Privat verksamhet kan visst vara bra. Men privatiseringar är inte automatiskt lösningen på alla problem.