Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Min mamma dog av stroke

Jag har sett svensk strokevård på nära håll. Det var inte vackert.

Min mamma dog av stroke. Det gör fortfarande ont att tänka på.

Mamma hade diabetes typ 1, och diabetiker har en kraftigt förhöjd risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar som stroke. När mamma var 70 hade hon haft diabetes i 50 år, och det hade slitit ned hennes kropp.

Till vårdens försvar ska jag säga att den akuta strokevården på sjukhus fungerar väl. Problemen började när mamma kom hem från sjukhuset.

Då var hon ”medicinskt färdigbehandlad”. Någon sjukgymnastik eller annan rehabilitering blev det inte. Det var för övrigt kommunens bord – och de hade inget att erbjuda.

Och trots att man inte får åldersdiskriminera i vården, och trots att man vet att äldre strokedrabbade har minst lika stor nytta av rehabilitering som yngre, ansågs mamma för gammal för mer rehabilitering.

Till slut blev mamma så dålig att hon var tvungen att flytta till ett äldreboende. Där var vardagen torftig och trist. Vi anhöriga var hos henne så ofta vi kunde, pappa var hos henne varje dag.

Personalen på äldreboendet var snäll men stressad. Och någon professionell strokerehabilitering fanns absolut inte.

Mamma försvann mer och mer, in i sig själv. Till sist dog hon.

Jag vet inte om jag hade fått ha kvar mamma längre i livet om hon hade fått rätt eftervård. Om hon fått den rehabilitering som strokedrabbade ska ha enligt socialstyrelsen. Nu fick mamma aldrig chansen. Och det kan jag inte glömma.

Fotnot: Detta inlägg är skrivet som en kommentar till socialstyrelsens rapport om brister i strokevården.

Du kan läsa mer här: http://www.expressen.se/1.2636422

Socialstyrelsens utvärdering av strokevården kan du läsa mer om här:

http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2011november/storabristerivardochrehabiliteringefterstroke