Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Tusentals blir sjuka av sina mediciner

Missa inte SR:s Kalibers granskning av fel- och övermedicinering i Sverige. Faktiskt är det så att problem orsakade av läkemedel har blivit den vanligaste orsaken till att svenskar läggs in på sjukhus, rapporterar Kaliber.

Och allra värst är det för de äldre som går till många olika läkare. De får ofta för många mediciner och mediciner som inte passar ihop. Mer än var tredje medicinpatient på akuten har fått läggas in på grund av sina läkemedel, visar forskning.

Den stora boven är förstås att uppföljning och utvärdering av läkemedelsbehandling saknas.

Läkarna som skriver ut medicinerna kollar helt enkelt inte upp om de gett önskad effekt, om patienten fått några biverkningar, om man behöver byta medicin eller ta bort den helt.

Du kan läsa reportaget här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4809546

och lyssna på hela programmet här:

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1316