Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Plastikkirurg vill röja upp i skönhetsdjungeln

Marknaden för nya skönhetsingrepp som botox och fillers växer explosionsartat. Uppskattningsvis görs minst 25 000 skönhetsoperationer samt omkring 100000 behandlingar med botox och fillers, laser och kemisk peeling varje år i Sverige. Den snabba utvecklingen ställer höga krav på att du som kund är vaksam, kritisk och påläst.

Samtidigt är branschen rena rama vilda västern. Regler saknas helt för vilken utbildning som krävs för att få utföra olika behandlingar – som botox eller restylane-injektioner. Det förekommer exempelvis att outbildade skönhetsterapeuter ger botoxinjektioner och använder kraftfull laser. Och det är oerhört allvarligt. Oskickligt hanterande av sådana behandlingar kan leda till livslånga skador och i värsta fall dödsfall.

Sverige är faktiskt ett av de mest oreglerade länderna i hela Europa när det gäller skönhetsingrepp. Både Danmark och Frankrike har betydligt tuffare regelverk.

I min nya bok, Allt du behöver veta om skönhetsingrepp – från botox, fillers och laser till kirurgi, tar jag upp hur du som konsument kan undvika fällorna som lurar i skönhetsdjungeln och vad du ska kräva av behandlaren.

Äntligen kräver företrädare för branschen självt stramare regler. Efter 50 år av oreglerad verksamhet vill nu de estetiska kirurgerna själva att socialstyrelsen kommer med regler med vem som får göra vad.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt ur patientsäkerhetssynpunkt att man vet att de aktörer som finns är utbildade både vad det gäller ingrepp och eventuella komplikationer, säger Ulf Samuelsson, specialist i plastikkirurgi, till tidningen Dagens Medicin.

Han har skrivit till socialstyrelsen och begärt en diskussion om en reglering av branschen.

Här kan du läsa mer om min bok:

http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2011/Var/basen_anna-allt_du_behover_veta_om_skonhetsingrepp-inbunden/