Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Ny forskning: Svininfluensa kan orsaka narkolepsi

Ny forskning från Kina tyder på att svininfluensa kan orsaka narkolepsi – utan att man blivit vaccinerad. I så fall skulle det vara viruset i sig självt, H1N1, som kan utlösa sjukdomen – och inte vaccinationen.

De kinesiska forskarna rapporterar en trefaldig ökning av narkolepsi ett halvår efter influensavågen. Detta trots att väldigt få kineser blev vaccinerade mot svininfluensa.

Hur det egentligen ligger till är inte klart ännu. Forskarna är ju ännu inte på det klara med varför man får narkolepsi över huvudtaget. Om något så visar de nya kinesiska rönen att orsakerna sannolikt är komplexa. Verkligheten är ofta inte så enkel att det bara finns en förklaring.

Du kan lyssna på inslaget i Ekot här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4658159