Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Får Södermalm nästa svenska mässlingutbrott?

Europa har drabbats av mässlingutbrott. Just nu pågår större utbrott i Schweiz och Frankrike, rapporterar Ekot idag. I Frankrike har 4 000 personer fått mässling bara under årets två första månader. Förra året drabbades 10 000 europeer och 25 barn dog.
En dos MPR-vaccin ger skydd mot mässling, påssjuka och röda hund hos cirka 95 procent av alla vaccinerade individer.
I Sverige är 96 procent av barnen vaccinerade. Men det finns områden med många ovaccinerade. Värst är Södermalm i Stockholm. I Katarina och Sofias församling vaccineras bara 75 procent av barnen, skriver Dagens Nyheter.
Orsaken är rädslan för ett samband mellan autism och MPR-vaccinationen. Brittiske skandalläkaren Andrew Wakefield har larmat om ett sådant samband. Men flera välgjorda studier har visat att inget sådant samband finns. Wakefields slutsatser visade sig vara felaktiga och dessutom baserade på forskningsfusk – men många föräldrar trodde på honom och lät bli att vaccinera sina barn. Jag skrev en krönika på det temat för ett par månader sen. Och i dessa tider där vaccinationsskräcken grasserar – inte minst på grund av de mystiska narkolepsifallen bland barn efter pandemivaccineringen – finns anledning att påminna om att vacciner är de läkemedel som räddat flest liv historiskt sett. Håll huvudet kallt – och grips inte av vaccinpanik. Att barn och vuxna dör i mässlingen är både tragiskt och fullständigt onödigt.