Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Varning för kortisonsprutor mot allergi

Privata vårdcentraler i Stockholm erbjuder långtidsverkande kortisonsprutor mot pollenallergi – trots att behandlingen är både gammal och dålig. Sprutorna marknadsförs under rubriken vaccinering – trots att de heller inte är något vaccin.
En del av vårdcentralerna tar dessutom rätt bra betalt för depomedrolsprutorna, trots att de enligt reglerna inte får ta betalt för denna typ av medicinering.  
– Det är en gammalmodig, dåligt dokumenterad behandling med biverkningar, säger Lars Gottberg, överläkare på allergimottagningen på Södersjukhuset til Dagens Nyheter.
WHO rekommenderar inte kortisonsprutor vid allergibehandling. Orsaken är bland annat att behandlingen inte kan avbrytas om det uppstår biverkningar.
Kortison kan bland annat påverka sömn, humör, blodtryck och immunförsvar negativt. Modern behandling vid pollenallergi är normalt sett antihistamintabletter, nässprej och ögondroppar. Om man har mycket svåra besvär kan läkare skriva ut kortisontabletter.
Så om du vill behandla din pollenallergi säkert – skippa allergisprutan i år.