Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Läkare extraknäcker som andemedium och healer

En 72-årig läkare i Kronoberg marknadsför sig som ”medium, healer och legitimerad läkare och medlem i Sveriges läkarförbund”.
Till tidningen Dagens Medicin säger läkaren att han är andemedium, utbildad bland annat av Terry Evans som är spökjägare i tv-programmet Det okända.
– Det handlar om att koppla bort intellektet och göra dig till en
kanal mellan andevärlden och den så kallade riktiga världen, säger han
till tidningen.
Den åldrige doktorn verkar ha kopplat bort intellektet permanent. Enligt Läkarförbundets regler för marknadsföring får läkare inte blanda ihop andra sysselsättningar med sin läkargärning.

– Marknadsföringen ska vara saklig och korrekt samt värdig till form
och innehåll och bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet, säger
Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, till Dagens Medicin.
Somliga alternativa terapeuter kritiserar skolmedicin och läkare i tid och otid – men när det passar så försöker de rida på läkaryrkets legitimitet och status. Endera genom att som den gamle doktorn ståta med sin läkarlegitimation i reklamen eller genom att hitta på egna fejkade läkartitlar som ”naturläkare”.
När Dagens Medicin frågar andeläkaren varför han skriver som han gör i sin marknadsföring svarar han att ”människan inte kan förstå allting”. Sen attackerar han tidningens reporter:
– Du förefaller vara en bedrövlig människa som inte verkar må så bra.

Jag funderar mest på andeläkarens psykiska hälsa, uppenbart aggressiv och dessutom oförmögen att skilja på sina olika yrkesroller. Det bästa vore om han lämnade in sin läkarlegitimation för gott. För läkaretiken, den har han lämnat långt bakom sig.