Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Deprimerade självmedicinerar med choklad

Personer med uttalad depression äter mer choklad än genomsnittet, det visar en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Archives of internal medicine.
Det flesta tror nog att choklad är en humörhöjare. Den vetenskapliga förklaringen är att polyfenolerna i choklad tros påverka hjärnans signalsubstanser positivt.
Nu har en grupp forskare vid California university i San Diego undersökt sambandet mellan choklad och depression. I studien ingick 931 vuxna som inte använde antidepressiva läkemedel. Studiedeltagarna fick svara på frågor om sina kostvanor och genomgå ett screeningtest för att upptäcka eventuell depression.
Resultatet: De som var deprimerade åt också mer choklad än andra, och ju djupare depression desto mer choklad.
De män och kvinnor som fick högst poäng på screeningtestet – och troligen hade en allvarlig depression – åt mer än dubbelt så mycket choklad som de som inte visade tecken på depression, 11,8 portioner choklad i månaden jämfört med 5,4.
Forskarna undersökte också en rad andra kostfaktorer – som totalt kaloriintag, intag av fett, kolhydrater och kaffedrickande – utan att hitta något samband med depression. 
Frekvent chokladsnaskande kan alltså vara ett tecken på depression, och möjligen också en slags självmedicinering mot nedstämdhet. Men studien ger dessvärre inget belägg för att de deprimerade verkligen blev gladare av att äta choklad. Forskaren Beatrice A Golomb säger till Medscape psychiatry att om det finns någon positiv ”behandlingseffekt” av choklad så är den i alla fall inte tillräcklig för att bota depression.