Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Svininfluensa årets ord

Svininfluensa är årets uppslagsord.
Året som gått präglades också av Barack Obama, finanskris, klimatförändring och Twitter.
Åtminstone enligt den omröstning ne.se gjort.
15 ord som präglat 2009 nominerades och presenterades på nationalencyklopedins sajt ne.se. Svininfluensa röstades fram som det ord som svenska folket tycker har präglat året.
– Man kan förstå att den aktuella influensan väckt ett väldigt intresse. Den har ju klassats som en pandemi, och den medförde i Sverige den första riktiga massvaccinationen på decennier, säger läkaren och NE-experten Jörgen Malmquist i ett pressmeddelande.
Begreppet svininfluensa är slagkraftigt – men inte alldeles korrekt. Namnet kommer sig av det osanna ryktet att influensan spreds till människa från svin. Myndigheterna ville därför döpa smittan till det intetsägande ”nya influensan”, men det begreppet fastnade aldrig.
Röstningsresultatet är, i fallande ordning, svininfluensa, Barack Obama, finanskris, klimatförändring, massvaccination och Twitter.
Den amerikanske presidenten kan dock trösta sig med ett annat svenskt förstapris. Barack Obama hade flest sökningar på ne.se under förra året.