Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Överdosering av homeopatisk medicin

Nej, det finns förstås inte. För homeopatisk medicin funkar inte.
Enligt den homeopatiska läran gäller att ju större utspädning, desto starkare medicin. Alltså späder man ut ”läkemedlet” tills det knappt finns en molekyl kvar av den tänkta verksamma substansen.
Inom homeopatin finns också den magiska tanken att lika botar lika, det vill säga att det som orsakar symtomen behandlar samma symtom. Alltså används exempelvis koffein – i extrem utspädning förstås – mot sömnsvårigheter.
En grupp brittiska skeptiker ska på lördag demonstrera mot försäljningen homeopatiska mediciner.
I Storbritannien säljs homeopatiska medel bland annat på jättekedjan Boots. Kedjan har till och med officiellt uttalat att de inte tror på homeopati – utan säljer det för att ”kunderna tror att det fungerar”. De kränger helt enkelt bluffmedicin för stålarnas skull.
Klockan 10:23 på lördag samlas över 300 skeptiker runt om i Storbritannien för att gemensamt ”överdosera” på homeopatisk medicin.
Väldigt fyndigt, tycker jag.
Också i Sverige säljs dessa meningslösa mediciner – dock inte på vanliga apotek. Ännu. De svenska apoteken säljs ut och de nya privata ägarna får ta in vad de vill, så det kommer nog. Finns det pengar finns det alltid samvetslösa försäljare.
Du kan läsa mer om den brittiska överdosdemonstrationen här.