Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Öronakupunktur urusel hjälp till Haiti

Sämsta nödhjälpen till katastrofoffren i Haiti hittills är akupunktur. Nej då, jag skämtar inte. Även om man hade kunnat hoppas på det.

En grupp från ”Akupunktörer utan gränser” har rest till katastrofområdet för att sätta nålar i öronen på folk och sålunda – enligt akupunkörerna själva – hjälpa offer och hjälparbetare med ”uttröttning, stress och oro”. Idén med öronakupunktur är att en hel karta över människokroppen finns representerat på örat. Och ja, det låter helt knäppt. Och det är det också.

Det som behövs i Haiti är inte hokus pokusbehandlingar utan läkare och sjuksköterskor som är kunniga i katastrofmedicin. Människor behöver handfast hjälp med frakturer och sårskador – och läkemedel mot infektioner. Och naturligtvis mat, rent vatten och tak över huvudet.

Hur smart är det då att skicka dit alternativterapeuter som sätter nålar i folk – vilket dessutom lätt kan bli inkörsporten för infektioner. För att inte tala om att det vetenskapliga underlaget för akupunktur i krig och katastrofsituationer är minst sagt skakigt.

Sannolikt går det inte går några stora bidragspengar till denna bluffbehandling av utsatta. Men det är ändå synd att utsätta katastrofoffer för onödiga och potentiellt skadliga terapier.