Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Du är vad du skriver

Jag har världens roligaste jobb. Det tycker jag i alla fall de flesta dagar. En av de saker som gör mitt jobb så kul är att jag får ta reda på en massa nya saker hela tiden, prata med intressanta människor, lära mig mer. Det blir aldrig tråkigt.
Men det finns en ganska lustig föreställning om mig och andra journalister som jag stöter på med jämna mellanrum. Att jag är det jag skriver.
Ett exempel. Häromdagen fick jag mail från en man som mycket vänligt frågade om jag ville sitta i redaktionen för informationssatsning kring en vanlig sjukdom. Han skrev ungefär så här: Du skriver mycket om XX och jag förutsätter att du har egna erfarenheter.
Men det hade jag inte. Jag har inte haft alla sjukdomar jag skriver om, jag har heller inte tagit alla läkemedel som finns eller genomgått alla operationer. Men jag är nyfiken av mig. Och just nyfikenhet – inte minst på det man själv inte varit med om – är nog drivkraften för de flesta journalister.
En närliggande föreställning är att man absolut måste prova allt man skriver om. När jag gjorde research för boken ”Pervers? om sex utöver det vanliga” för några år sen fick jag en dag ett samtal från en ung man som själv hade byggt en rätt avancerad – och enligt min bedömning inte helt riskfri – sexmackapär.   
”Du måste prova den själv, annars kan du ju inte skriva om det.” insisterade han.
Jag svarade vänligt nej tack och försäkrade honom att det går alldeles utmärkt att skriva om ämnet ändå. Och det gjorde det förstås.
All journalistik behöver inte promt utgå från den egna upplevelsen. Det är ungefär som att säga att bara politiker får skriva om politik, tjuvar och snutar om kriminalitet eller hundar om hundpsykologi. (Ha!)
Men går alldeles utmärkt att samla in kunskap på andra sätt – exempelvis genom att tala med personer som har den aktuella erfarenheten, läsa studier, böcker, rapporter och annat material. (Och jäklar vilka försäkringspremier det skulle bli om jag var tvungen att prova alla märkvärdiga, onödiga, farliga och ibland kriminella saker man kan ägna sig åt.)
Nej – nu ska jag iväg till gymmet och köra ett pass. Träning är ett ämne jag som hobbymotionär både har lite erfarenhet av och gärna skriver om. Och jag vill gärna ha in fler läsarfrågor om träning, så skriv in din fråga och jag lovar att försöka hitta de bästa träningsexperterna för att få svar! Mailadressen är halsofragan@expressen.se eller direkt till anna.basen@expressen.se.