Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Medicinbloggen

Cykling en fertilitetsfara

Att cykla kan vara farligt för fertiliteten. Åtminstone om man är man och tävlingscyklist. Då kan det vara idé att frysa lite sperma innan man inleder karriären. Spermakvalitén sjunker nämligen dramatiskt hos cyklister som tränar intensivt.
En spansk studie visar att elitcyklister har betydligt färra normala spermier än vanliga män, cyklister som avverkar mer än 300 km i veckan hade mindre 4 procent friska spermier.
Men de låga nivåerna har männen sannolikt betydande svårigheter att bli pappor.
Orsaken till den sjunkande fertiliteten är, enligt professor Diana Vaamonde, värmen från tajta kläder, att testiklarna gnids mot sadeln och den fysiska stressen. Tidigare studier har visat att kvinnor och män som tränar extremt hår kan få problem med fertiliteten, poängterar professorn i en intervju med BBC.
Till tröst för alla vardagscyklister lär det inte vara någon fara för alla män som cyklar måttliga sträckor, och exempelvis tar cykeln till jobbet eller affären.