Mats Larsson

Romney jagar den vita valen


Två dagar kvar till valet, Mitt Romney reser i dag till New Hampshire, Ohio, Virginia – och Pennsylvania. Ja, den stora delstaten med städer som Philadelphia och Pittsburgh har plötsligt hamnat på Romneys reseschema.

Det har kommit flera mätningar på slutet som tyder på ett jämnare val i Pennsylvania än många trott. Obama har under 2012 haft ett så rejält försprång här att ingen av dem egentligen brytt sig om att satsa på delstaten som är värd hela 20 elektorer.

Men så här i slutspurten har alltså Romney öppnat upp en ny front här. Så underligt är det inte. Om han vinner Pennsylvania så skulle han ha råd att förlorat Ohio – som trots allt är värt mindre, 18 elektorer.

Men Romney är nu inte den förste republikanske presidentkandidat som känner sig lockad av Pennsylvania. Det har varit något av republikanernas vita val, ett stort, lockande mål som till slut alltid glidit dem ur händerna. Under de senaste fem valen har exempelvs ingen republikan vunnit här, George W Bush gjorde det aldrig, trots att han tillbringade mycket mer tid är än vad Romney gjort.

Även John McCain lade in en sen offensiv 2008, men den sågs mer som desperation. Kanske Romneys sena besök också är ett tecken på desperation. Eller så är det ett genidrag. Snart vet vi svaret.