Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Och siffran är – 7,9President Barack Obama försöker bli omvald på tisdag med en arbetslöshet som är högre än när han flyttade in i Vita huset. Det står klart sedan de senaste arbetslöshetssiffrorna publicerades i dag.

Arbetslösheten kröp uppåt något till 7,9 procent i oktober. Den hade sjunkit till 7,8 från 8,1 procent i augusti.  7,8 procent råkar också vara den nivån som arbetslöshet låg på när Obama blev president 2009. Men då var ekonomin i fritt fall och skulle bli ännu värre.

Statistiken visar också att 171 000 nya jobb skapades i oktober. Det ger ett snitt på 173 000 skapade jobb per månad sedan i juli och en ordentlig förbättring mot i våras då det skapades i snitt 67 000 jobb per månad.

Ingen president har blivit omvald med så här höga arbetslöshetssiffror sedan Franklin D Roosevelt 1936. Det var många som liknade Obamas utmaningar när han blev vald 2008 med just FDR. På tisdag får vi veta om liknelsen gäller än.

Säkert är att Romney och republikanerna missar chansen att påpeka att Obama efter fyra år inte fått arbetslösheten att gå åt rätt håll.

– Dagens rapport är en sorgsen påminnelse om att ekonomin i praktiken står still, säger Romney i ett uttalande.