Mats Larsson

Tung Iowa röst för RomneyMitt Romney har fått goda nyheter från Des Moines. Delstatens största och viktigaste tidning uppmanar sina läsare att lägga rösten på republikanen i detta val.

Jag tror i och för sig att det inte betyder så mycket när amerikanska tidningars ledaredaktioner ställer sig bakom den ene eller andra kandidaten. Att New York Times backar Obama får ju ingen att höja på ögonbrynen.

Men Des Moines Register är ett undantag. Detta handlar alltså om den största tidningen i en delstat som både Romney och Obama vill vinna. Och framför allt: Des Moines Register har stött den demokratiske kandidaten i alla val sedan 1972. Ja, de stöttade till och med Walter Mondale 1984 med andra ord.

Men inte nu längre. Så här skriver tidningen bland annat om sitt beslut att backa upp Romney:

”Presidentens bästa försök att få igång ekonomin har misslyckats. Inget tyder på att det skulle ändras under en andra period i Vita huset”.

Detta är onekligen ett dilemma för Obama. Allt tyder på att representanthuset kommer att fortsätta ledas av republikanerna även efter valet. Demokraterna har lite större chans att behålla senaten. Men vi riskerar få ytterligare fyra år där presidenten inte får särskilt mycket utfört.

Då kan det bli mer förändring med en president Romney. Speciellt om senaten trots allt skulle tas över av republikanerna. Det är en orsak till varför Romney på sistone börjat ta upp presidentens gamla slagord från 2008: ”Förändring”. I år är det Romney som är den förändringen.