Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Tack, det gjorde du bra, sweetheart!Mitt Romney dök upp på scen här på konventet i natt. Han sa inget offentligt, omfamnade bara sin hustru Ann och sa till henne.

– Du var fantastisk!

Publiken här höll definitivt med. Ann Romneys hade precis avslutat talet som alla väntade på denna första riktiga kväll på det republikanska konventet. Det var ett tal som hela USA kunde se eftersom alla de tre stora kanalerna sände en timme i natt, precis den tid Ann Romney talade.

Mitt Romney har ofta sällskap av sin fru under kampanjen. Hon introducerar honom. Men aldrig har hon introducerat honom som i natt, inför så många tittare. Hon klarade testet.

Hon möttes dock med lite förbryllad i tystnad i början när hon sa att hon kommit dit för att prata om kärlek.

– Jag vill inte tala om politik eller parti här i natt.

– Jag vill tala om kärlek.

En ovanlig start på ett konvent tal. Men det övergick snabbt till en hyllning till USA:s alla kvinnor, inte minst mammorna.

– Det är mammorna – ensamstående, gifta, änkor – som håller detta land ihop… Det är ni som alltid måste arbeta lite mer.

Även om hon sa att hon inte skulle tala om politik, så var det ett smart grepp att räcka ut handen och hylla den kvinnliga befolkningen. Det är en grupp där Barack Obama är starkare än Mitt Romney. Ann Romney försökte ändra på det i natt.

– Vi är för smarta för att tro att det finns enkla svar. Men vi är inte dumma nog att tro att det inte finns bättre svar.

Underförstått, Barack Obama har inte skött sitt jobb. Kvinnorna fattar det. Det fick hon stora applåder för. Och det blev övergången till att börja tala det hon egentligen skulle tala om. Sin make Mitt Romney och varför han är rätt man att leda landet. Hon berättade hur de träffades, hur unga de var när de gifte sig, om de fem sönerna.

Jag vet inte hur mycket populärare hon gjorde sin make, men hon är på sitt stillsamma sätt en rätt effektiv budbärare. Och hon vägrade be om ursäkt för hans karriär, rikedom och framgångar.

– Det är sant att Mitt Romney framgångsrik i nästa varje utmaning han ställts inför. Det är för mig otroligt att han ska angripas för det. Är det de värderingarna som gjorde vårt land stort?

– Som en fembarnsmamma, vill vi verkligen att barnen ska växa upp och frukta framgång?

– Ska vi sända ut barnen i världen och uppmana dem att bara ”försöka vara okej”?

Varje fråga besvarades med ett bedövande nej. Och störst applåder fick hon när hon sa:

– Som hans partner genom livet, så kan jag säga er detta.

– Han byggde detta!

Och detta hade varit temat hela kvällen. Barack Obama har verkligen fått äta upp det där han sa den 13 juli vid ett tal i Virginia att en framgångsrik företagare inte byggt sin framgång själv, utan att han fått hjälp på vägen i form av exempelvis infrastruktur som fungerande vägar.

– Du byggde inte det. Någon annan byggde det, sa presidenten.

Och det är en gåva som bara fortsätter att ge åt republikanerna. ”Vi byggde det” var temat för kvällen och gång på gång visades filmer med företagare som berättade om hur de byggt upp sin verksamhet.

USA är individualismens land framför alla andra. Och republikanerna tror på det hårdast av alla. Men i grund och botten de flesta andra amerikaner också. Något säger mig att det där talet i Virginia kan stå Obama dyrt.