Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

En veteran återvänder


För fyra år sedan var han huvudnumret. Men det ville sig inte. Eller som John McCain uttryckte det här i kväll:

– Jag hade önskat att få hålla det här talet under andra omständigheter.

McCain valde att attackera sin forna motståndare Barack Obama för att överge amerikanska värden och kampen om frihet, när presidenten exempelvis plockar hem soldaterna från Afghanistan för tidigt och inte ger något större stöd till rebellerna i Syrien. McCain har sedan upproret i Syrien startade efterlyst betydligt större amerikansk inblandning där.

– Vi har alltid lett från fronten, inte bakifrån, sa McCain bland annat. Han anspelade på en beskrivning av Obamas strategi för Libyen som en av presidentens medarbetare en gång gav.

Själv har jag alltid undrat vad som skulle ha hänt om John McCain vunnit primärvalen i stället för George W Bush vid valet 2000. Han pressade Bush, men förintades av några sällsynt smutsiga angrepp från Bush-kampanjen i South Carolina.

På den tiden var McCain mer av en rebell i partiet än vad han sedan blev. Valet 2008 var däremot ett omöjligt uppdrag. Bushs åtta år vid makten hade skadat det republikanska varumärket för mycket.