Mats Larsson

Så ska en seger se ut, Mr Romney!

Foto: APMitt Romney tog hem Puerto Rico i dag och för en gång skull var det ingen match. Romney gick när detta skrevs mot en utklassningsseger och runt 80 procent av rösterna. Därmed kommer han att lägga beslag på öns alla 20 delegater och ytterligare utöka ledningen till sina konkurrenter.

Det är inte så ofta Puerto Rico får besök överhuvudtaget av presidentkandidater men både Romney och Rick Santorum reste dit. Santorums mål var att hindra att Romney komma över 50 procent, det var nämligen gränsen för att få öns alla delegater.

Men det misslyckades alltså. Santorum blev inte så populär när han i veckan sa att om Puerto Rico vill försöka bli en delstat i USA så måste engelska först bli det officiella språket. Puerto ricanerna talar spanska och vill fortsätta med det.

Romney har på sistone allt oftare betonat att han kommer att ta hem detta eftersom det i praktiken är omöjligt för de andra att komma upp i de 1 144 delegater som behövs för att vinna nomineringen. Romney har cirka 500 delegater, mer än alla de andra tre tillsammans.

Ingen av republikanerna var dock i Puerto Rico i dag under valdagen. Nu är det Illinois som gäller. Val där på tisdag. 69 delegater på spel. Jämnt mellan Romney och Santorum.

Here we go again!