Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Newt håller ställningarna


Foto: AP

Newt Gingrich fick försvara sig på både den ena och den andra fronten när de republikanska kandidater återigen drabbade samman i en tv-debatt i kväll. Det skötte han bra.

Gingrich gick in i debatten som favoriten i de flesta opinionsmätningar och hans motståndare hade som ambition att putta ner honom därifrån. Men Gingrich är en man som kan uttrycka sig och han gav tillbaka lika gott som han tog emot.

Som när Mitt Romney lyfte fram sin egen bakgrund i näringslivet, att han minsann inte är någon karriärspolitiker. Gingrich kontrade med:

– Den enda anledningen till att du inte är en karriärspolitiker är att du förlorade mot Teddy Kennedy 1994.

Romney försökte bli senator från Massachusetts då, men förlorade mot Kennedy. Kennedy är ett rött skynke för konservativa republikaner, så det fanns en extra poäng att hämta för Gingrich att påpeka att Romney förlorade mot honom.

Gingrich fick också lyssna på indirekt kritik av sitt eget privatliv. Han är inne på sin tredje fru.

– Den som är otrogen mot sin fru är också otrogen mot sin affärspartner, sa Texas guvernör Rick Perry.

Gingrich medgav att han gjort misstag i sitt liv och att han sökt hjälp och förlåtelse hos Gud. Amerikanska politiker uttrycker sig ibland på ett sätt som deras europeiska kolleger aldrig skulle göra.

Gingrich har också fått kritik för sitt senaste uttalande att palestinierna är ett ”påhittat folk”. Även detta fick han kritik för, men han vann antagligen poäng hos en del republikanska väljare genom att stå på sig, påminna om hur Ronald Reagan kallade Sovjet ett ”ondskans imperium” när hela etablissemanget sa att det var oklokt. Republikanerna tävlar för tillfället i att visa sig mest lojala mot Israel.

Gingrichs främsta konkurrent, Mitt Romney, var ungefär lika jämn som han brukar vara, men han bör nog höja temperaturen om han vill skadeskjuta Gingrich. Och flera kommentatorer påpekade efter debatten att han antagligen gjorde ett misstag när han vid ett tillfälle ville slå vad med Rick Perry i en fråga.

Romney  – som är stenrik – föreslog ett vad på 10 000 dollar. Det är tre månadslöner eller mer för de flesta i Iowa. Få där skulle satsa den typen av summor på ett vad.

Två personer saknades i natt. Herman Cain som dragit sig ur, och Jon Huntsman som har för låga siffror för att få delta i debatten Iowa.

Det är bara drygt tre veckor kvar till Iowa. Det börjar bli allvar nu. Och det ser för tillfället rätt ljust ut för Newt Gingrich.