Mats Larsson

Rick Perrys hjärnsmälta


Det har just varit republikansk tv-debatt här igen. Och vi fick ett klassiskt tv-debatt ögonblick. Det var Rick Perry som stod för det.

Texas-guvernören har haft stora problem under tidigare tv-debatter och han hade en chans att reparera det i nattens debatt som sändes av CNBC och koncentererade sig på ekonomin. Perry tog inte chansen. Tvärtom.

Han gjorde en av de större tabbarna jag sett. Det var faktiskt jobbigt att se. Perry skulle räkna upp vilka tre federala myndigheter han tänkte plocka bort som president. Tre är inte så många att komma ihåg. Och det är ju hans egna förslag.

Det började bra. Handelsdepartementet. Utbildningsdepartementet. Men sedan tog det stopp.

Han fick lite hjälp från en av sina rivaler som föreslog EPA – miljövårdsmyndigheten. Jo, den var det ju, sa Perry, bara för att komma ihåg att nej, den var det tydligen inte. Perry tittade ner i talarstolen som om svaret fanns där men icke.

Utfrågaren John Harwood undrade lite elakt:

– Kan du inte komma på den tredje?

Perry funderade och funderade och tvingades medge:

– Jag kan inte.

Ouch. Det lades ut på Youtube så gott som omedelbart.

http://youtu.be/zUA2rDVrmNg

Perry har en stor kassakista, men många undrar efter hans debattframträdanden, med ofta osammanhängande svar, om han har hjärnkapaciteten att bli USA:s president. De fick förfärligt mycket vatten på sin kvarn i kväll.

Annars blev nattens debatt den lugnaste. Efter förre debatten i Las Vegas där det nästan såg ut som om Mitt Romney och Rick Perry skulle börja slåss, så undvek kandidaterna i kväll att angripa varandra.

Elefanten i rummet var förstås Herman Cain och anklagelserna att han sexuellt trakasserat kvinnor. Detta var ju en debatt om ekonomin och frågan var om han ändå skulle få en fråga om detta ämne. Det fick han. Och publiken – inbjudna republikaner – buade.  Maria Bartiromo undrade om detta var en karaktärsfråga som borde bekymra väljarna.

– Det amerikanska folket förtjänar bättre än att någon ska dömas av den allmäna opinionen baserad på grundlösa anklagelser, svarade Cain. Jag värderar min karaktär och integritet högre än någon annan.

John Harwood försökte få Mitt Romney att nappa genom att fråga om Romney – med sin bakgrund i näringslivet – skulle anställa en VD som Herman Cain. Publiken buade ännu mer vid den frågan.

Mitt Romney duckade och hänvisade till att Cain redan svarat på frågan. Debatten visade annars att det är Romney som de flesta räknar med ska vinna detta. Han fick flest frågor, fick prata mest och som vid tidigare debatter undvek han allvarligare misstag.

Detsamma går inte att säga om Rick Perry. Men han kom faktiskt på vilken den tredje myndigheten var innan kvällen var slut: energidepartementet. Men då var det för sent. Alldeles för sent.