Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Därför har Ron Paul ingen chans

Foto: AP


Säga vad man vill om Ron Paul, men han kämpar stenhårt för sina principer. Det är dock ibland principer som gör honom helt omöjlig som republikansk presidentkandidat.

Vi fick se exempel på det i kvällens tv-debatt som handlade om utrikes- och säkerhetspolitik. Medan flera av kandidaterna – som Mitt Romney och Newt Gingrich  – öppet antydde att det kan bli aktuellt med militära aktioner mot Iran, så var Paul helt emot sådant tal.

– Jag är rädd att det vi hör nu liknar den krigspropaganda vi hörde inför kriget mot Irak.

Det är modigt att säga sådana saker inför en republikansk publik. Men några nya anhängare bland republikanerna får han inte.

Skönt var det också att höra hans kompromisslösa motstånd mot all form av tortyr. Det kom efter att Herman Cain och Michele Bachmann bägge uttryckt sitt starka stöd för ”waterboarding” som förhörsmetod.

Ron Paul varnade också för att USA är inne på en farlig väg när president Obama med drönarattacker dödar amerikaner, som i fallet al-Awlaki i Jemen. Det är annars mest liberala amerikaner på vänsterkanten som opponerar sig mot det.

Även Jon Huntsman gav ett fint försvar till varför tortyr alltid är fel. Och ja, ”waterboarding” är tortyr slog både Huntsman och Paul fast. Huntsman är för övrigt lika chanslös än Paul. Det är synd det. USA kunde behöva någon med Huntsmans utrikesbakgrund. Han har bland annat varit USA:s ambassadör i Kina och jag hade gärna hört honom få fler frågor i kväll.

Ingen gjorde något större misstag. Mitt Romney var exempelvis stabil som vanlig. Herman Cain slapp frågor om sexuella trakasserier förstås, men kändes rätt skakig på en del frågor. Detta är trots allt kandidaten som häromveckan tyckte det var oroväckande att Kina håller på att skaffa sig kärnvapen. Kina har varit en kärnvapennation i cirka 50 år!

Så hur gick det för Texasguvernören Rick Perry då? Ja, det kunde ju inte gå sämre än förra debatten. Så ribban låg lågt och det klarade han. Han lade fram ett förslag om att USA borde ställa in allt utlandsbistånd och låta länder argumentera för sig. Även Israel skulle starta på 0 dollar sa han. Frågan är hur väl det går hem bland republikanerna. Inte alls skulle jag tro.

Och han tog hem missen från förra debatten med glimten i ögat. CBS:s Scott Pelley började ställa en fråga som inkluderade energidepartementet.

– Glad du kom ihåg det, avbröt Perry.

– Jag har haft lite tid att tänka över det, sa Scot Pelley.

– Jag också, log Perry och fick stora applåder.

En sak är säker. Alla dessa republikaner börjar bli rätt vana vid tv-debatter. Det är något vinnaren kommer att ha nytta av när den riktiga kampen mot Obama börjar nästa höst.