Made of action

Annelie Pompe – från (havs)botten till (bergs)toppen

(Annelie Pompe in action. Foto: Roger Borgelid)

Annelie Pompe – en av Sveriges, kanske Europas, kändaste äventyrsprofiler berättar här om sitt liv, sina resor och framtida drömprojekt.

Berätta kort om dig själv och din bakgrund?

– Jag är uppvuxen på västkusten och upptäckte tidigt att jag älskade både klippor, berg och hav. Jag tror det handlar mycket om tajming och vilka människor man har omkring sig hur man utvecklas i ungdomen. Det har varit upp och ner mellan berg och hav – och litegrann mittemellan.

Jag hade tur som tidigt träffade många duktiga klättrare som jag hängde och tävlade i sportklättring med väldigt länge. Sedan tog längtan efter havet över och jag började dyka och jobba med det, vilket ledde mig till fridykning – som var som att ”komma hem”.

Jag blev såklart nyfiken på hur djupt jag kunde dyka på ett andetag och började dyka jättedjupt. Dock hade jag lite för mycket fokus på djupet och glömde bort varför jag älskar att vara i havet…

I samma veva åkte jag till Nepal och råkade se Mount Everest. Då, plötsligt, kom jag ihåg min barndomsdröm sedan 10 års ålder – Mount Everests lockande topp var anledningen till varför jag började klättra – och bestämde mig för att det var dags att påbörja klättringen igen.

Det blev sedan till ett roligt projekt att bli ”högst och djupast” i världen, som jag brukar säga, genom att sätta världsrekord i fridykning på 126 meter – och att bestiga Mount Everest topp. Båda mina favoritsporter – och två drömmar uppfyllda – på ett år!

I min bakgrund finns också ett stort intresse för psykologi och jag har studerat mycket idrottspsykologi, mental träning samt yoga. Jag tror att det är mest därför jag lyckats. Och att jag älskar det jag gör, såklart.

Numera jobbar jag ungefär halva året i Sverige och andra halvan utomlands som guide, föreläsare, fotograf och författare. Jag vill också hjälpa till att öka medvetenheten kring miljö- och havsfrågor, eftersom jag personligen har sett hur haven mår sämre för varje år som går.

(Selfie med plastskräp. Foto: Privat)

Hur uppkom ditt stora intresse för klättring och fridykning?

– Mest för att jag älskar att vara utomhus i naturen. Jag känner mig instängd inomhus.

Både fridykning och klättring är en enorm frihetskänsla och upplevelse av att vara levande. De har tagit mig till fantastiska miljöer, möten och upplevelser.

(Mot botten. Foto: Erik Brown)

Hur kommer det sig att du började med äventyrsresor världen över?

– Sverige är ganska begränsat om man vill träna djup fridykning och bestiga höga berg, så det blev rätt naturligt att resa bort.

Jag älskar som sagt att resa och möta nya kulturer, samt tror att det är just det som gett mig de största minnena.

Så det kom sig också naturligt att vilja dela det med andra och därför jobbar jag som guide samt instruktör i både fridykning, bergsbestigning och yoga plus mental träning.

Vilken är din bästa äventyrsresa/expedition hittills?

– Det var expeditionen på ön Nya Guinea år 2015, då jag besteg Carstensz Pyriamid, Indonesien (världsdelen Oceaniens högsta berg).

Detta mest för att det blev en fantastisk grupp jag reste med. Åtta stycken soloresenärer, från helt olika länder, som blev bästa vänner. Hur en resa/expedition blir beror både på ditt eget mindset, och på de andra människorna samt gruppdynamiken.

Det var en tuff expedition genom djungeln tillsammans med fantastiska stammedlemmar som guider – och vi såg inte en enda annan turist på många, många veckor.

(På toppen av Carstensz Pyramid, Indonesien. Foto: Zach Halverson)

Din tuffaste resa?

– Min tuffaste resa var att komma ner från Mount Everest. Både mentalt och fysiskt. Det är en sådan enorm och annorlunda upplevelse att den var svår att hantera efteråt.

Ingen som inte varit där kunde förstå vad jag varit med om däruppe. Det kändes ensamt och tomt efteråt, trots att jag uppfyllt min stora barndomsdröm. Dessutom var kroppen i oerhört dålig form efter berget och jag orkade inte så mycket, vilket jag var ovan vid.

Och den resan du har sämst erfarenheter ifrån?

– Det var expeditionen till Antarktis, när jag besteg Mount Vinson.

Det var mitt sista berg att bestiga av ”7 Summits” (utmaningen att bestiga det högsta berget på varje kontinent) och jag fick luftvägsinflammation efteråt.

Jag hade haft väldigt höga förväntningar på denna resa, men hamnade i en väldigt tråkig ”Macho”-grupp med män som ville tävla om vem som kom först upp och satte hela expeditionen på spel, samt skapade dålig stämning.

Men – egentligen – kan jag inte tänka mig någon dålig resa som inte fört något bra och viktigt med sig. Detta var på andra sätt en bra expedition också, faktiskt.

(Pompe redo för nya utmaningar. Foto: Pontus Engberg)

Berätta om ett starkt och actionladdat minne som påverkat – och kanske ändrat – dig som person, som du aldrig kommer glömma av?

– Oj, jag har så många minnen som jag aldrig kommer glömma. Starka minnen är med en för resten av livet. Det är därför jag tror att det är bättre att samla på upplevelser än pengar!

Men det som ändrat mig mest som person är min första gång på ett så kallat Tystnads-retreat.

Tio dagar Vipassana-meditation hjälpte mig att upptäcka och träna upp mitt inre lugn, som – mestadels – har varit med mig sedan dess. Det inre äventyret är ibland det största äventyret.

Din nästa expedition?

– Jag avslutar precis i detta nu en expedition i Indonesien, där jag och min grupp bland annat levt med havsnomader.

Så jag har inte börjat tänka framåt än. Men om inte innan senhösten i år så ska jag till Nepal och först guida en vandring till Manaslu basecamp, sedan göra en expedition till en av världens vackraste berg: Mount Ama Dablam.

Fast i det absolut närmsta så ska jag och mitt crew till Maldiverna om ett par veckor och fridyka med valhajar, samt ha en kurs för svenska elever också. Livet är underbart!

Och slutligen: vad skulle din absoluta drömäventyrsresa vara?

– Att få upptäcka en ny ö i ett varmt hav. Kanske på en seglats dit med bra vänner!

På ön skulle det finnas ett icke bestiget, högt, vackert berg – som är lagom utmanande. När man kommer ner från berget finns ett fantastiskt orört korallrev med nya slags fiskar att utforska samt vara med. Och – givetvis – med perfekta surfvågor. Det vore en drömäventyrsresa det!

(Annelie Pompe – med förhoppning om att få upptäcka en egen tropisk ö. Foto: Pontus Engberg)

Följ Annelies resor på bloggen: anneliepompe.com

Instagram: @Annelieadventures

Emil Carlberg