Made of action

Alexander Pärleros – superentreprenören som bara går och går

(Alexander Pärleros in action. Foto: Privat)

Flera av er känner säkert redan till eldsjälen Alexander Pärleros. En före detta röjdykare i svenska armén, elitsimmare, VM-bronsmedaljör i MMA, superentreprenör med flera lyckade företag bakom sig och grundare av Sveriges största poddcast – Framgångspodden – med över 1 miljon lyssningar i månaden, är bara ett fåtal av de saker som gör att han sticker ut från mängden. Hans CV kan göras långt, och han har många spännande historier och framtidsdrömmar att dela med sig av.

Alexander Pärleros, 32, växte upp i Haninge, södra Stockholm, tillsammans med sin mor. Fadern försvann ur bilden redan när Alexander var två år. Uppväxten i Stockholmsförorten var inte alltid en dans på rosor, men när Alexander som barn fann simningen blev tillvaron lättare.

Att han föddes i stjärntecknet Fiskarna passade honom bra, eftersom han trivdes som fisken i vattnet under – framförallt – de tio år han ägnade sig åt den tuffa sporten. Tio simpass i veckan körde han som mest under vissa perioder. Och det är kanske därför som han sen sökte sig till röjdykarna i det svenska försvaret. Den tuffaste militära utbildningen att finna i Sverige. Man måste vara mycket noggrann, väl säker i stressiga situationer samt i en extremt god fysisk form för att antas – och klara utbildningen.

Året då Pärleros ansökte till röjdykarna hade de drygt 400 sökande. De tog dock enbart in 20 stycken, varav endast 10 personer klarade utbildningen. Alexander var en av dessa tio.

(En före detta röjdykare på scen. Foto: Privat)

Djup övning gav lärorikt minne

Ett särskilt minne Alexander har från röjdykarutbildningen är när han och hans grupp på sex personer en dag skulle ha vattenfys i en simbassäng.

– Samtliga av oss sex skulle hålla varandras händer, samtidigt som vi långsamt skulle sjunka ner från vattenytan till bassängens djupa botten. Där skulle vi sen sitta tills befälet ovanför vattenytan vinkade åt oss att vi skulle få gå upp. Fortfarande i samlad grupp – hållandes i varandras händer. Redan efter någon minut under vattnet brast det för mig och jag var tvungen att simma upp till ytan. Likaså var min grupp tvungen att göra. Vi gjorde som sagt denna övning som en grupp, och inte individuellt. Misslyckades jag, misslyckades samtliga gruppmedlemmar.

Pärleros berättar vidare att trots sin stora vattenvana gick den tuffa övningen ändå inte alls hans väg.

– Vi höll på med den där övningen i ungefär 2 timmar. Jag började gråta mer än en gång när vi var tvungna att gå upp till ytan, för jag inte fixade att vara under vattnet tills befälet sa vi hade klarat övningen. Men tillslut, efter många försök, lyckades jag bita samman och – tillsammans med min grupp och deras stöd – klara övningen. Det jobbigaste var egentligen inte att misslyckas med själva vattenmomentet så många gånger, utan att det kändes som jag svek mina vapenbröder gång på gång under övningen. Det är ett tufft – men lärorikt och viktigt – minne som jag nog kommer bära med mig hela livet.

Nattlig löpning satte spår

En annan viktig milstolpe, som format Alexander till den han är idag, berättar han var efter en utekväll på Stureplan i Stockholm för en massa år sedan. Han och ett gäng vänner hade varit ute och festat till sent.

Dock hade Alexander inte druckit något alkoholhaltigt av anledningen till att han bestämt sig för att klockan 07.00 nästa morgon gå ut och springa en mil innan jobbet.

Men klockvisarna snurrade iväg och de lämnade inte klubben förrän vid 02.00 på natten – alltså 5 timmar innan hans planerade joggingtur skulle starta.

Tre alternativ återstod nu för Pärleros. 1. Strunta i att springa innan jobbet och istället få sova en timma extra. 2. Att ta sig hem till lägenheten, få knappt fem timmars sömn, för att sen ge sig ut på löpturen. 3. Att gå hem, byta om till träningskläder och ge sig ut på joggingturen direkt – mitt i natten. Det blev alternativ tre.

– Med den här nattliga löparrundan bevisade jag för mig själv att om jag har sagt och bestämt mig för något, så kan – och ska – jag genomföra det. Oavsett vad det är för något jag står inför. Jag gillar att utmana mig själv, säger Alexander ödmjukt.

(Pärleros tänker minnen – och framtid. Foto: Privat)

Framgång med Framgångspodden

Idag driver Alexander den populära poddcasten Framgångspodden – Nordens största intervju- och inspirationspodd. Han har i skrivande stund spelat in över 160 avsnitt med välkända skandinaviska profiler från framförallt närings-, idrotts- och nöjesbranschen. Den senaste som gästade hans podd var komikern Thomas Järvheden.

(Framgångspodden – en framgångsrik podd. Foto: Privat)

Pärleros blev även nominerad till Årets Supertalang och Årets Superkommunikatör i fjol.

I maj i år kommer också Alexanders första bok ut, med titeln ”Framgångsboken: Mina nycklar till ett lyckligare och rikare liv”. I den delar han med sig av sina bästa verktyg och tips hur man bland annat sätter mål, optimerar med sin tid, stärker sin självkänsla och hanterar motgångar.

Mot Mars med Musk

Förutom att ha varit en av de bästa i världen i kampsporten MMA, bestigit Afrikas högsta berg Kilimanjaro, rott från Uddevalla till Norge – utan vila – och klarat sig igenom ett så kallat ”Helvetesdygn” i det militära, så har Alexander fortfarande stora och äventyrliga drömmar som sträcker sig mot stjärnorna han vill genomföra.

På den sista frågan, om vad hans drömäventyrsresa hade varit att få göra, har han ett väl unikt – och högt siktande – svar.

– Jag vill åka med den sydafrikanske-amerikanske uppfinnaren och superentreprenören Elon Musk till planeten Mars. Det hade varit en ”äventyrsresa från en annan värld” det, avslutar Pärleros med ett skratt.

(Let’s go to Mars. But first… let me take a selfie. Foto: Privat)

Multimiljardären Elon Musk är en av grundarna till Tesla Motors, PayPal, OpenAI och huvudgrundaren till SpaceX – ett rymdfartsföretag som bland annat vill börja med resor till Mars redan år 2026 för privatpersoner.

Att Pärleros har samma brinnande driv, visioner och framgångsanda som Musk är något jag märker tydligt när jag pratar med honom. En entreprenör som – redan idag – har gått oerhört långt och i framtiden lär gå ännu längre. Kanske så långt som hela vägen till Mars…

Lyssna och besök Framgångspodden med Alexander Pärleros på: www.framgangspodden.se

Emil Carlberg