Made of action

Made of action möter Made of Yoga

(Greta in action. Foto: Simon E. Carrasco)

Många drömmer om att bara ta steget att flyga till något spännande land – utan returbiljett till Sverige – och därefter leva enkelt samt resa runt till nya platser som lockar härnäst. Att ha friheten till att bo var man vill, hur man vill och att kunna göra vad man vill är för många en bara dröm. Men för Greta Gröndahl – tillsammans med sin yogamatta – är drömmen verklighet.

I sina barn- och ungdomsår spelade Greta Gröndahl, 24, mycket tennis. Men vid 18 års ålder la hon racket på hyllan för att lägga fokus på annat. Hon ville ut och resa. Upptäcka nya saker. Efter gymnasiet begav hon sig till Frankrike. Där fick hon jobb inom båtindustrin – där hon arbetade långa dagar i trånga utrymmen med mycket folk omkring sig. På så vis fann – och vände – hon sig till yogan för att få egen tid.

Med yogan behövde hon inte mycket plats för att kunna utöva den till fullo. Stress som kunde uppstå i flertalet situationer i vardagen blev mycket mer hanterbar så fort hon tog sig tid på yogamattan – oavsett om det var hemma, under en ledig stund på jobbet eller i en flygplats vid försenat flyg.

(Använder man fantasin rätt kan yogan utövas var som helst. Foto: Perrin James Franta)

Yogan – ett medtagbart hem

Idag säger Greta att yogan för henne är som att komma hem – och att den skapar ständigt nya, unika möten med folk över hela världen.

– I dagsläget har jag lärt ut yoga för flera hundratals människor på olika håll världen över. Det är något jag vill fortsätta med framöver. Yogan har gett mig så otroligt mycket möjligheter att skapa kontakt med människor med alla sorts bakgrunder – oavsett land jag befunnit mig i. Från fattiga bybor djupt inne i Amazonas regnskog, till presidenter ombord större lyxyachter, där jag instruerat yoga.

(Greta instruerar yoga i Uppsala. Foto: Marcus Olsson)

Däremot poängterar Greta att som yogalärare är hennes önskan att inspirera människor till att hitta sig själva med yogan som verktyg. Yogan är, enligt henne, mer än bara fysiska positioner. Det är en livsstil.

– Att lyssna till sitt inre och verkligen leva efter det samt att försöka uppfylla sina drömmar – oavsett vad det är inom – vill jag bland annat få folk att finna mod till att utforska med yogans hjälp. Den hjälper en att koppla av, finna inre ro och tänka klart, samt ett flertal andra positiva saker, konstaterar hon.

(Tuff yoga i Santa Teresa, Costa Rica. Foto: Stefan Eriksson)

Greta menar också att yogan är ett bra verktyg för att kunna lära sig att lita på sig själv.

– Att lita på sig själv utan yttre föreställningar och påtryck från dagens hetsiga samhälle är jätteviktigt för att man ska känna att man mår bra. För att lära sig det så tycker jag att yogan är ett effektivt verktyg.

(Mycket kärlek till yogan. Foto: Holly Shakland)

Att i framtiden tävla i yoga – eller ställa upp i yoga-VM – är ingenting som lockar Greta.

– Nej tack. Jag anser att yoga är en resa man gör inombords. Det handlar inte om målet, utan om resan dit och att uppskatta var man är precis just nu. Att tävla i yoga är ett stort nej för min del.

Tsunamin satte spår

Den 26 december 2004 befann sig Greta med familj i Phuket, Thailand – en av de platser som tsunamivågorna, orsakade av Jordbävningen i Indiska Oceanen 2004, slog till som hårdast mot. Hon och familjen klarade sig levande undan tsunamin, men den satte spår i henne som håller i sig än idag. En rädsla för havet skapades hos Greta. En rädsla som hon alltid kommer att behöva bearbeta. Med yogans hjälp – och att ständigt bemöta sin rädsla igenom att tillbringa så mycket tid det går på surfingbrädor, båtar och skepp till sjöss – så minskar dock rädslan mer och mer.

– Yogan har hjälpt mig oerhört mycket att bearbeta mina rädslor och att känna mig trygg, säger hon.

(Greta utövar yoga ombord ett skepp i Medelhavet. Foto: Iana Jasmin Cavanagh)

Peru lockar tillbaka

Favoritlandet som Greta varit i – om hon bara fick välja ett – berättar hon är Peru, tätt följt av bland andra Portugal och Makedonien. Att för Greta igen få åka tillbaka till det västsydamerikanska bergslandet för att uppleva den färgstarka kulturen, spännande historian, väldoftande maten, rika djurlivet och glada människorna lockar starkt. Ett speciellt minne hon har därifrån är när hon och en grupp bekanta var uppe och vandrade i bergskedjan Anderna. Då hände det titt som tätt att de passerades av peruanska tanter i 80-årsåldern – som gick upp för bergen med tung packning, som om det inte vore någonting.

Av de många länder världen över som Greta hittills besökt är Australien dock det land där suget att åka tillbaka till lockar minst. Eftersom landet är så pass ”nytt” har det inte en lika färgstark och långt tillbakagående historia att bjuda på, som flertalet av de andra länder hon tidigare besökt har haft.

I historiens största erövrares fotspår

Papua Nya Guinea och önationen Tonga i Stilla havet är två länder som Greta mer än gärna snart skulle vilja resa till en första gång. Men på en avslutande fråga om drömäventyrsresan som hon hade velat göra har hon ett säkert – och mycket historiskt laddat – svar. Att åka till Mongoliet och rida häst en längre sträcka, lite i Djingis Khan – historiens största erövrare – och hans söners fotspår.

– Mongoliet är ett land som jag länge velat besöka. Att få rida runt över landets enorma gräsfält i norr, och Gobiöknen i söder, tror jag hade varit en riktigt häftig och spännande resa att få göra. Tillsammans med min yogamatta då såklart, avslutar Greta med skratt.

(Skratt som förlänger livet. Foto: Nilat)

Med den sprudlande energin, enorma glädjen och positiva inställningen till livet som Greta har råder det inga tvivel om att hon, och hennes yogamatta, kommer att gå långt. Väldigt långt.

Följ och läs mer om Gretas yogaäventyr på hennes Instagram-konto: @Yogaholico

Emil Carlberg