Made of action

Made of action möter LinkedIn-mannen

(Michael ”LinkedIn-mannen” Saliba in action. Foto: Privat)

När Michael Saliba var 22 år kom han tillbaka till Sverige från klostret i Jerusalem, Israel. En förbättrad version av sig själv och med mycket motivation såg han fram emot att komma tillbaka och starta om i Sverige. Tiden gick framåt och likaså gjorde hans liv – och karriär. I april 2017 satt han som chef för ett större företag i Stockholm med flertalet anställda. Månaden senare sa han upp sig. Varför?

För att ägna sig åt två saker han verkligen brinner för – Entreprenörskap och att nätverka med nya människor.

I sina barn- och ungdomsår var Michael Salibas stora passion i livet fotbollen. Han var en passionerad och skicklig fotbollsspelare som först spelade i Skövde-laget AIK, för att sedan – vid sexton års ålder – bli värvad till det tidigare allsvenska laget GAIS ungdomslag i Göteborg. Tiden där formade honom mycket.

Det han uppskattade mest inom fotbollen – förutom själva bollen att sparka på – var stämningen och sammanhållningen i ett lag. Allt det sociala i samt runt fotbollen och att ständigt träffa nya personer.

LinkedIn början på jobb- och nätverksframgången

Det sociala umgänget och mötena som uppstod i fotbollen satte sina spår till där han är idag.

I maj startade han sitt LinkedIn-konto och 8 månader senare har han där ca 25 000 kontakter. Tack vare glöden för mötet med nya människoroch möjligheterna med LinkedIn har Michael tagit den sociala medier-arbetsplattformen från det digitala till verklighet.

Bland annat via ständiga inspirerande nätverksluncher – där Michael står som värd – där motiverade LinkedIn-användare träffas, delar berättelser och knyter nya kontakter för arbetslivet.

Men också med sin egenskapade utmaning i LinkedIn – som går under hashtagen #LinkedInSalibaChallenge – har han fått en dröm att bli verklighet. Med sitt koncept Moreva (Motivation, result, value) lade han grunden till utmaningen som blivit viral. Idag är drygt 470 aktiva LinkedIn-användare med i utmaningen, som går ut på att hitta och hjälpa en arbetssökande att inom en månads tid få ett nytt jobb. Misslyckas man skänker man 500 kr som går till välgörande ändamål. Lyckas man gratuleras man av Michael samt övriga deltagare i utmaningen – och sedan utmanar man själv tre nya deltagare.

Hittills har över 250 personer fått ett nytt, spännande jobb tack vare Salibas utmaning. Målet är att över tusen personer ska få nya jobb via utmaningen.

(Michael tänker stort. Foto: Privat)

Isolerat kloster gav hopp

Michael säger idag att hans enormt entusiastiska driv bland annat kommer från tiden han tillbringa i ett kloster i Israel – under ett års tid. Tiden där fick honom att reflektera mer över livet och vem han egentligen var och vad han brann för.

– Innan året i klostret saknade jag motivation i mycket och la inte mycket tid på att hjälpa andra, säger Michael. Jag såg inte något riktigt värde i vad det skulle ge mig. Jag mådde rätt dåligt när jag anlände till klostrets portar för att göra entré.

Tiden i det historiska och isolerade klostret var dock en av de absolut bästa investeringar som Michael gjort för sitt sinne samt själ.

– Jag lärde känna mig själv till fullo under det året. Att bo där var på många vis som att backa tusen år i tiden. Ingen modern teknik fanns. Det var bara en själv och sina egna tankar, i sällskap av tystlåtna munkar samt en mängd böcker, berättar Michael vidare. Efter klostertiden ville jag dock hjälpa andra. Ge, ge och ge ännu mer till folk som behöver min hjälp. Det är mitt nuvarande motto.

Han konstaterar också att han sedan klostertiden inte ser större värde i pengar längre, utan istället i möten och relationer.

– Pengar är viktigt men människor är viktigare, säger han.

(Kloka ord från Saliba. Foto: Privat)

Michael kommer senare i år även att släppa en inspirationsbok om sitt liv samt vikten av att nätverka, och sitt koncept Moreva.

Drömmer att bo på öde ö

På en avslutande fråga vad som skulle vara Michaels drömäventyrsresa att få göra, svarar han att bosätta sig på en öde ö och överleva – i en månad.

Och det vet jag – av egen erfarenhet – att överleva en månad på en obebodd ö är fruktansvärt jobbigt och påfrestande. Man måste verkligen vara tuff (och actionladdad) om man drömmer om en sådan resa.

Och att Michael också är ”made of action” är det minsta vi kan säga om honom.

För att följa Michael Saliba i sociala medier:

Instagram: Michael_Saliba_

Facebook: @Saliba.official

LinkedIn: Michael Saliba

Emil Carlberg